Yeterlilik Kodu

TR0020221847

Yeterlilik Adı
İç Su Canlıları Balıkları Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Balıkçılık
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 6222.03 İç Sular Ve Kıyı Balıkçısı

KategoriAna
Kredi Değeri6
Programın Normal Süresi 152 Yıl
Program Profili (Amaç)

Bu programda bireye;

  • Ekonomik değer taşıyan balıkların sistematiklerini yapması,
  • Balıkların vücut şekillerini sınıflandırması,
  • Balıkların biyolojik yapılarını incelemesi,
  • Ekonomik değer taşıyan tatlı su balıklarının biyolojik yapı ve ekolojik özelliklerini tanıyabilmek, tür ayırımı yapabilmesi,
  • Ekonomik değer taşıyan deniz balıklarının biyolojik yapı ve ekolojik özelliklerini tanıyabilmek, tür ayırımı yapabilmesi,
  • Alabalıklarda anaç seçimi yapması,
  • Alabalıklarda yumurta/sperm alım ve kuluçka (inkübasyon) çalışması yapması,
  • Alabalıklarda larva yetiştiriciliği yapması,
  • Sofralık alabalık yetiştiriciliği yapması,
  • Alabalıkların beslemesini yapması,
  • Alabalıklarda hasat ve canlı balık nakli yapması,
  • Sazanlarda anaç seçimini yapması,
  • Sazanlarda yavru üretimini yapması,
  • Damızlık kerevit temin etmesi,
  • Kerevitten yumurta alımı ve inkübasyon yapması,
  • Kerevitte larva bakımı yapması,
  • Kerevitleri pazarlaması,
  • Kerevit hasatı yapması,
  • Fitoplankton kültürü hazırlaması,
  • Fitoplankton kültür ortamına besin takviyesi yapması,
  • Fitoplankton hasadını yapması,
  • Hastalık yapıcı etmenlerin ve etkenlerin genel özelliklerini incelemesi,
  • laboratuvar çalışmalarını yapması,
  • Balıklarda hastalık belirtilerini tespit etmek için gerekli bilgi ve becerilerini kazanması,
  • Taşıma kapları ile balık nakli yapması,
  • Balıkları uygun teknikleri kullanarak gemi ile taşıyabilmesi,
  • Balikları uygun teknikleri kullanarak kara araçları ile taşıması,
  • Temizlik ve dezenfeksiyon için ön hazırlık yapması,
  • Usulüne uygun olarak elle temizlik ve dezenfeksiyon yapması,
  • Tekniğine uygun olarak yapılan CIP (Otomatik Temizleme Sistemleri) işlemlerini incelemesi,
  • İşletme standartlarına uygun olarak iş kıyafetini giymesi,
  • Kişisel temizlik kurallarını uygulaması,
  • Tuvalet giriş ve çıkışlarında ve el yıkama alanlarında sanitasyon kurallarını uygulaması,
  • İşletme giriş ve çıkışlarında sanitasyon kurallarını uygulaması,
  • Mevzuatlara uygun olarak periyodik sağlık kontrollerini yaptırması,
  • Hijyen uygulamalarında kullanılan malzemeleri ayırt etmesi,
  • Malzemelere hijyen uygulaması,
  • Tesise ve balıklara hastalık bulaşmasına engel olması,
  • Amaca uygun olarak mekik donatımı ve ağ örme işlemini yapması,
  • Yırtık ağları örmek veya yamamak suretiyle tamir etmesi,

 amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İşçi sağlığı mevzuatına uyar ve iş güvenliği önlemlerini alır.
  • Alabalık üretir ve yetiştirir.
  • Sazan üretir ve yetiştirir.
  • Kerevit yetiştirir.
  • Fitoplankton Kültürü yapara.
  • Balık Tesislerinde Hijyeni sağlar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme ile ilgili açıklamaların aşağıdaki hususları içerecek şekilde düzenlenmesi gerekir:

  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılacaktır.
  • Değerlendirme sözlü, yazılı, uygulamalı sınavlardan bir yada birkaçını kullanabilir.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Not verme işlemi 100’lük sayı sistemi kullanılacaktır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  • En az okur-yazar olmak
  • Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.
Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “İç Su Canlıları Balıkları Yetiştiriciliği Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “İç Su Canlıları Balıkları Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.  
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İç Su Canlıları Balıkları Yetiştiriciliği Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “İç Su Canlıları Balıkları Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı
  1. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Su Ürünleri 3380 nu lu yasa hükümleri
  2. MEB Yaygın Eğitim Kurumlar Yönetmeliği
  3. Halk Eğitim faaliyetlerinin uygulamasına dair yönerge
  4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı Kararı ile onaylanan, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu meslek ve Anadolu Teknik programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alanına/178 Dala Ait uygulanacak Çerçeve Öğretim Programları.
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221847


Yeterlilik Adı
İç Su Canlıları Balıkları Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 6222.03 İç Sular Ve Kıyı Balıkçısı


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 6222.03 İç Sular Ve Kıyı Balıkçısı


Kategori
Ana

Kredi Değeri
6

Programın Normal Süresi
152 Yıl

Program Profili (Amaç)

Bu programda bireye;

  • Ekonomik değer taşıyan balıkların sistematiklerini yapması,
  • Balıkların vücut şekillerini sınıflandırması,
  • Balıkların biyolojik yapılarını incelemesi,
  • Ekonomik değer taşıyan tatlı su balıklarının biyolojik yapı ve ekolojik özelliklerini tanıyabilmek, tür ayırımı yapabilmesi,
  • Ekonomik değer taşıyan deniz balıklarının biyolojik yapı ve ekolojik özelliklerini tanıyabilmek, tür ayırımı yapabilmesi,
  • Alabalıklarda anaç seçimi yapması,
  • Alabalıklarda yumurta/sperm alım ve kuluçka (inkübasyon) çalışması yapması,
  • Alabalıklarda larva yetiştiriciliği yapması,
  • Sofralık alabalık yetiştiriciliği yapması,
  • Alabalıkların beslemesini yapması,
  • Alabalıklarda hasat ve canlı balık nakli yapması,
  • Sazanlarda anaç seçimini yapması,
  • Sazanlarda yavru üretimini yapması,
  • Damızlık kerevit temin etmesi,
  • Kerevitten yumurta alımı ve inkübasyon yapması,
  • Kerevitte larva bakımı yapması,
  • Kerevitleri pazarlaması,
  • Kerevit hasatı yapması,
  • Fitoplankton kültürü hazırlaması,
  • Fitoplankton kültür ortamına besin takviyesi yapması,
  • Fitoplankton hasadını yapması,
  • Hastalık yapıcı etmenlerin ve etkenlerin genel özelliklerini incelemesi,
  • laboratuvar çalışmalarını yapması,
  • Balıklarda hastalık belirtilerini tespit etmek için gerekli bilgi ve becerilerini kazanması,
  • Taşıma kapları ile balık nakli yapması,
  • Balıkları uygun teknikleri kullanarak gemi ile taşıyabilmesi,
  • Balikları uygun teknikleri kullanarak kara araçları ile taşıması,
  • Temizlik ve dezenfeksiyon için ön hazırlık yapması,
  • Usulüne uygun olarak elle temizlik ve dezenfeksiyon yapması,
  • Tekniğine uygun olarak yapılan CIP (Otomatik Temizleme Sistemleri) işlemlerini incelemesi,
  • İşletme standartlarına uygun olarak iş kıyafetini giymesi,
  • Kişisel temizlik kurallarını uygulaması,
  • Tuvalet giriş ve çıkışlarında ve el yıkama alanlarında sanitasyon kurallarını uygulaması,
  • İşletme giriş ve çıkışlarında sanitasyon kurallarını uygulaması,
  • Mevzuatlara uygun olarak periyodik sağlık kontrollerini yaptırması,
  • Hijyen uygulamalarında kullanılan malzemeleri ayırt etmesi,
  • Malzemelere hijyen uygulaması,
  • Tesise ve balıklara hastalık bulaşmasına engel olması,
  • Amaca uygun olarak mekik donatımı ve ağ örme işlemini yapması,
  • Yırtık ağları örmek veya yamamak suretiyle tamir etmesi,

 amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İşçi sağlığı mevzuatına uyar ve iş güvenliği önlemlerini alır.
  • Alabalık üretir ve yetiştirir.
  • Sazan üretir ve yetiştirir.
  • Kerevit yetiştirir.
  • Fitoplankton Kültürü yapara.
  • Balık Tesislerinde Hijyeni sağlar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme ile ilgili açıklamaların aşağıdaki hususları içerecek şekilde düzenlenmesi gerekir:

  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılacaktır.
  • Değerlendirme sözlü, yazılı, uygulamalı sınavlardan bir yada birkaçını kullanabilir.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Not verme işlemi 100’lük sayı sistemi kullanılacaktır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
  • En az okur-yazar olmak
  • Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.

Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “İç Su Canlıları Balıkları Yetiştiriciliği Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “İç Su Canlıları Balıkları Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.  

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

İç Su Canlıları Balıkları Yetiştiriciliği Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “İç Su Canlıları Balıkları Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı
  1. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Su Ürünleri 3380 nu lu yasa hükümleri
  2. MEB Yaygın Eğitim Kurumlar Yönetmeliği
  3. Halk Eğitim faaliyetlerinin uygulamasına dair yönerge
  4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı Kararı ile onaylanan, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu meslek ve Anadolu Teknik programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alanına/178 Dala Ait uygulanacak Çerçeve Öğretim Programları.

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221847

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasFisheries
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value6
Program Duration152 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221847


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
6

Program Duration
152 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address