Yeterlilik Kodu | TR0020220510 | |
Yeterlilik Adı | İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitim Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | İş sağlığı ve güvenliği | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 5151.08 İşletmelerde Hijyen Görevlisi | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 1 | |
Programın Normal Süresi | 8 Saat | |
Program Profili (Amaç) | İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi kurs programını bitiren bireylerin; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Yiyecek İçecek sektöründe hijyen normlarına dair genel bilgi sahibi olmaları, bu normlara göre tutum ve davranış değişikliği geliştirerek iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi ve beceri sahibi olmaları amaçlanmaktadır. İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi kurs programını bitiren bireyin aşağıdaki bilgi ve becerilere sahip olması amaçlanmaktadır:
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | 1.Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
100 puan üzerinden yapılır. 2. Değerlendirme; eğitimci tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir. 3. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır. 4. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM' ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı |
| |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020220510
ISCO 08: 5151.08 İşletmelerde Hijyen Görevlisi
ISCO 08: 5151.08 İşletmelerde Hijyen Görevlisi
İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi kurs programını bitiren bireylerin; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Yiyecek İçecek sektöründe hijyen normlarına dair genel bilgi sahibi olmaları, bu normlara göre tutum ve davranış değişikliği geliştirerek iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi ve beceri sahibi olmaları amaçlanmaktadır.
İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi kurs programını bitiren bireyin aşağıdaki bilgi ve becerilere sahip olması amaçlanmaktadır:
- Bulaşıcı hastalıklar ve bu hastalıklardan korunma yolları hakkında bilgi edinir.
- Hijyen konusunda tutum ve davranış değişikliği geliştirir.
- Hijyen normlarına göre işletmelerde alınması gereken önlemleri hayata geçir.
- Yiyecek ve çalışma ortamı hijyenini sağlayabilir, ilkelere uyar, bu bilgileri günlük yaşamında ve iş ortamında kullanır.
- Atık yönetimi konusunda bilinçlenir.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- Hijyen konusundaki bilgisini artırma, tutum ve davranış değişikliği oluşturur.
- Yiyecek ve çalışma ortamı hijyenini sağlar.
1.Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
- Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetler,
- Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
- Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar,
100 puan üzerinden yapılır.
2. Değerlendirme; eğitimci tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
3. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
4. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
- İlkokul mezunu olmak.
- 16 yaşını tamamlamış olmak.
- Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.
İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “İşimiz Temiz Projesi Yiyecek İçecek Sektöründeki Mikro İşletmeler İçin Hijyen Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
- 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu
- 19.06.1986 tarihli ve 19139 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu
- 10 Temmuz 2018 Tarihli ve 30474 Sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 1)
- 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları” Yönetmeliği
- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, “Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı” Kararı
- 13.07.2013 tarihli ve 28706 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Meslekî Eğitimlerine Dair Yönetmelik
- 24.05.2018 tarihli ve 30430 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.
- 28698 sayılı Hijyen Eğitimi Yönetmeliği,
- 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği,
- 25.04.2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
Süresiz.
Qualification Code | TR0020220510 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Occupational health and safety | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 1 | |
Program Duration | 8 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |