Yeterlilik Kodu | TR0030001884 | |
Yeterlilik Adı | Laborant ve Veteriner Sağlık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Anadolu Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü 26470 Tepebaşı / ESKİŞEHİR | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.anadolu.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıbbi teşhis ve tedavi teknolojisi | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO: 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır.Bu kazanıma sadece Açıköğretim yoluyla ulaşılabilmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Bu programdan mezun olanlar tekniker unvanını kazanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olan çok sayıdaki ilgili kuruluşların yanı sıra özel veteriner hastanelerinde, kliniklerinde ve laboratuvarlarında yardımcı teknik personel olarak çalışabilirler. Ayrıca özel çiftliklerde veya tavukçuluk, sığırcılık (et-süt), koyunculuk işletmeleri ile yem sanayinde yardımcı eleman olarak kendilerine yer edinebilirler. Dahası edindikleri yeni bilgilerle kendi iş yerlerini kurabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030001884
ISCO: 08
ISCO: 08
- Veteriner teknikerlik düzeyinde verilen bilgiyi özümseme ve gerektiğinde kullanabilme becerisi.
- Aldığı bilgiyi yorumlayarak değerlendirme becerisi.
- Analiz etme ve sentezleme becerisi.
- Bağımsız çalışabilme becerisi.
- Planlayabilme ve yönetebilme becerisi.
- Disipliniçi ve disiplinlerarası grup çalışması yapabilme becerisi.
- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme ve mevzuatı takip edebilme.
- En az bir yabancı dili kullanabilme.
- Hayvan türleri ve ırkları ile temel özelliklerini tanıma.
- Laboratuvarda, sorumlu hekim nezaretinde kayıt, hazırlık ve test yapabilme.
- Temel ilk yardım uygulamaları yapabilme becerisi.
- Asepsi ve antisepsi ile pre-operatif ve post-operatif dönemde hayvanın bakımını yapabilme.
- Parazit enfestasyonları ve enfeksiyöz hastalıklardan korunma ve kontrolü için yapılacak çalışmalarda veteriner hekime yardımcı olabilme.
- Mesleki yetki ve sorumluluklarından yola çıkarak, planlanan sosyal projelere katkı sağlayabilme.
- Kuramsal olarak belirlenen hayvan besleme protokollerini hazırlama ve kullanabilme.
- Veteriner hekime muayene, görüntüleme ve cerrahi uygulamalar sırasında yardımda bulunabilme ve veteriner hekim tarafından planlanan her türlü uygulamayı yürütebilme.
- İnsan, hayvan ve hayvan sahibinin hakları, hayvan refahı ve etik ilkeleri, tüm uygulamalarda gösterebilme becerisi.
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.
Bu programdan mezun olanlar tekniker unvanını kazanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olan çok sayıdaki ilgili kuruluşların yanı sıra özel veteriner hastanelerinde, kliniklerinde ve laboratuvarlarında yardımcı teknik personel olarak çalışabilirler. Ayrıca özel çiftliklerde veya tavukçuluk, sığırcılık (et-süt), koyunculuk işletmeleri ile yem sanayinde yardımcı eleman olarak kendilerine yer edinebilirler. Dahası edindikleri yeni bilgilerle kendi iş yerlerini kurabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030001884 | |
Qualification Title | Associate’s Diploma of Health in Laborant and Veterinary | |
Awarding Body | Council Of Higher Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Medical diagnostic and treatment technology | |
National Occupation Classification |
ISCO: 08 | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Various evaluation methods as midterm, practise, project, application and final exam are implemented at this program. Classical exam, multiple choise exam, homework, performance assessment and product assessment may be included among evaluation methods. It is required that the cumulative grade pointaverage must be 2.00 at least. The grade of one course is defined as a result of factors above and given as letter. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF, DZ or YZ grades. This program requires 30 days of practical training.This qualification is only available through open education. | |
Progression Paths (Relationship Type) | The graduate of this program can work as assistant technical personnel at private veterinary hospitals, clinics and laboratories beside wide range of related bodies within Ministry of Food Agriculture and Livestock by gaining the title of technician. They can also work as assistant personnel at private farms or companies of poultry husbandry, cattle raising (meat-milk), sheep breeding and feed industry. Moreover, they can establish their companies with the information gained. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0030001884
ISCO: 08
ISCO: 08
- Skill of internalising information given at the level of veterinary technician and using when necessary.
- Skill of interpreting and evaluating received information.
- Skill of analysing and synthesising.
- Skill of working independently.
- Skill of planning and managing.
- Skill of performing in disciplinary and interdisciplinary group work.
- Being able to have conscious of occupational and ethical responsibility and follow up the legislation.
- Being able to use at least one foreign language.
- Recognizing basic specialities of animal species and races.
- Being able to perform registry, preparation and testing under the supervision of responsible veterinarian at laboratory.
- Skill of performing basic first aid applications.
- Being able to perform care of animal at preoperative and postoperative period with asepsis and antisepsis.
- Being able to assist veterinarian at works to be performed for protection from parasitic infection and infectious diseases and control.
- Being able to contribute to planned social projects on the basis of professional authority and responsibilities.
- Being able to prepare and use animal feeding protocols defined theoretically.
- Being able to assist veterinarian during examination, imaging and surgical operations and conduct all kinds of application planned by veterinarian.
- Skill of presenting rights of human, animal and animal owners, animal welfare and ethical principles at all applications.
Various evaluation methods as midterm, practise, project, application and final exam are implemented at this program. Classical exam, multiple choise exam, homework, performance assessment and product assessment may be included among evaluation methods. It is required that the cumulative grade pointaverage must be 2.00 at least. The grade of one course is defined as a result of factors above and given as letter.
The graduate of this program can work as assistant technical personnel at private veterinary hospitals, clinics and laboratories beside wide range of related bodies within Ministry of Food Agriculture and Livestock by gaining the title of technician. They can also work as assistant personnel at private farms or companies of poultry husbandry, cattle raising (meat-milk), sheep breeding and feed industry. Moreover, they can establish their companies with the information gained.
Qualification is valid indefinetely.