Yeterlilik Kodu | TR0020000652 | |
Yeterlilik Adı | Laboratuvar Hizmetleri Alanı Gıda Tarım ve Hayvan Sağlığı Laboratuvarı Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Biyokimya | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 : 3111 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | 4 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Bu programda öğrenciye; mesleki gelişim, laboratuvar temel işlemleri, laboratuvar güvenliği ve analizlere hazırlık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra; Gıda, Tarım ve Hayvan Sağlığı Laboratuvarı dalında; mikrobiyolojik analizler, tarım analizleri, gıda analizleri, hayvan sağlığı laboratuvarı, yem analizleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | Örgün Eğitim | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler |
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır. | |
Kalite Güvencesi | Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek. | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | Dört yıllık eğitim veren meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi, teknik lise ve Anadolu teknik lise programını başarı ile tamamlamış olmak Mesleki açık öğretim lisesinden alanı ile ilgili eğitim programını başarı ile tamamlamış olmak | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Programı bitirenler, iki yıllık meslek yüksek okullarının veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin yazılım geliştirme ile ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilir, kamuda veya özel firmaların bilgi işlem departmanlarında çalışabilirler. Tarım laboratuvar teknisyeni, laboratuvar elemanı, laborant, toprak-su laboratuvar elemanı, yaprak-gübre laboratuvar elemanı, tarımsal ürün laboratuvar elemanı, hayvan sağlığı laboratuvar elemanı, mikrobiyoloji laboratuvar elemanı, kimyasal analiz laboratuvar elemanı, biyoloji laboratuvar elemanı | |
Yasal Dayanağı | 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği
| |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020000652
ISCO 08 : 3111
ISCO 08 : 3111
Bu programda öğrenciye; mesleki gelişim, laboratuvar temel işlemleri, laboratuvar güvenliği ve analizlere hazırlık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra; Gıda, Tarım ve Hayvan Sağlığı Laboratuvarı dalında; mikrobiyolojik analizler, tarım analizleri, gıda analizleri, hayvan sağlığı laboratuvarı, yem analizleri ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Örgün Eğitim
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanır.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğine ve kullanılacak ölçüm aracına uygun şekilde laboratuvar çalışmalarında sıklıkla tekrarlanan temel işlemleri yapar.
- Laboratuvarda iş sağlığı ve güvenliğine uygun olarak laboratuvarın ve araç gereçlerin temizliğini sağlar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak gıda, tarım ve hayvan sağlığına yönelik mikrobiyoloji laboratuvarında analiz metoduna göre gerekli araç gereç ve cihazları kullanarak mikrobiyolojik çalışmalar yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak mevzuata uygun su, toprak, yaprak ve gübrede fiziksel analizleri yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak mevzuata uygun su, toprak, yaprak ve gübrede kimyasal analizleri yapar.
- iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak standartlarına ve analiz metotlarına uygun, hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıda analizlerini yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hayvan sağlığı ile ilgili klinik biyokimya, histoloji ve parazitoloji uygulamalarını yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yemlerde mevzuat ve standartlarına uygun numune alır.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yemlerde mevzuat ve standartlarına uygun numuneyi analize hazırlar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yemlerde mevzuat ve standartlarına uygun yem analizleri yapar.
- Ana dilde iletişim,
- Yabancı dillerde iletişim,
- Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler,
- Dijital yetkinlik,
- Öğrenmeyi öğrenme,
- Sosyal ve Vatandaşlık yetkinliği,
- İnisiyatif Alma ve Girişimcilik yetkinliği,
- Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği.
Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır.
Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek.
- Örgün mesleki eğitim için ortaokulu tamamlamış olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamak
- Mesleki açık öğretim lisesi için ortaokulu tamamlamış olmak
- Teknik lise için ortak olan 9. sınıftan sonra ilgili mevzuat doğrultusunda yılsonu başarı ortalamasını tutturmuş olmak
- Anadolu meslek ve Anadolu teknik lisesine girmek için orta öğretim kurumlarına giriş sınavında başarılı olmak
Programı bitirenler, iki yıllık meslek yüksek okullarının veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin yazılım geliştirme ile ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilir, kamuda veya özel firmaların bilgi işlem departmanlarında çalışabilirler.
Tarım laboratuvar teknisyeni, laboratuvar elemanı, laborant, toprak-su laboratuvar elemanı, yaprak-gübre laboratuvar elemanı, tarımsal ürün laboratuvar elemanı, hayvan sağlığı laboratuvar elemanı, mikrobiyoloji laboratuvar elemanı, kimyasal analiz laboratuvar elemanı, biyoloji laboratuvar elemanı
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu,
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu
M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020000652 | |
Qualification Title | Area of Laboratory Services Branch of Food, Agriculture and Animal Health Laboratory Vocational and Technical Education Diploma | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | Biochemistry | |
National Occupation Classification |
ISCO 08: 3111 | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | 4 Yıl | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Performs basic laboratory operations. Performs basic operations in microbiology. Performs microbiological analyzes. Performs feed analysis. Does soil analysis. Does water analysis, Does leaf analysis. Does fertilizer analysis. Analyzes agricultural products (fruits, vegetables, grains, milk, meat and honey). Makes the seed analysis. Prepares histological slides. Does parasitological examinations. Does blood analysis. Does urine and gaita analysis. Performs professional development activities. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Category: Special Purposes | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements |
| |
Conditions for Success | Having successfully completed 4 years' vocational high school, Anatolian vocational high school, technical high school and Anatolian technical high school Having successfully completed education programme related to his/her field from vocational open education high school | |
Progression Paths (Relationship Type) | Laboratory personnel, agricultural product laboratory personnel, | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020000652
ISCO 08: 3111
ISCO 08: 3111
Performs basic laboratory operations. Performs basic operations in microbiology. Performs microbiological analyzes. Performs feed analysis. Does soil analysis. Does water analysis, Does leaf analysis. Does fertilizer analysis. Analyzes agricultural products (fruits, vegetables, grains, milk, meat and honey). Makes the seed analysis. Prepares histological slides. Does parasitological examinations. Does blood analysis. Does urine and gaita analysis. Performs professional development activities.
Orientation: Vocational
Category: Special Purposes
- To have completed secondary school for formal vocational training and to be within age limits
- To have completed secondary school for vocational open high school
- To have achieved annual grade point average after 9th grade which is common grade for technical high school in line with related legislation
- To have succeeded in secondary school entrance exams for Anatolian Vocational and Anatolian Technical High School
Laboratory personnel, agricultural product laboratory personnel,
Qualification is valid indefinetely.