Yeterlilik Kodu | TR0020002695 | |
Yeterlilik Adı | Sebze Yetiştiricisi Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bahçıvanlık | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 6111.24 Sebze Yetiştiricisi | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 93 | |
Programın Normal Süresi | 2328 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Sebze yetiştiriciliği kurs programını bitiren birey;
amaçlanmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Programın sonunda mesleğe yönelik olarak öğrenci / kursiyer;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Sebze Yetiştiricisi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, Sebze Yetiştiricisi Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Sebze Yetiştiricisi kursunu başarı ile tamamlayan kursiyer; 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında gerekli şartları sağlaması durumunda, Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir. | |
Yasal Dayanağı |
| |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020002695
ISCO 08: 6111.24 Sebze Yetiştiricisi
ISCO 08: 6111.24 Sebze Yetiştiricisi
Sebze yetiştiriciliği kurs programını bitiren birey;
- İş organizasyonu yapan,
- Tohumdan fide üreten,
- Toprağı ekim dikime hazırlayarak ekim dikim işlemini yapan,
- Bitkilerin bakım ve kültürel işlemlerini yürüten,
- Ürünü hasat ederek hasat sonrası işlemleri gerçekleştiren,
- Meslekî eğitim faaliyetlerini yürütme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişi olması
amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Programın sonunda mesleğe yönelik olarak öğrenci / kursiyer;
- Mesleğin ait olduğu alandaki temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
- Alanın gerektirdiği temel yeterliklere sahip olabilecektir.
- Mesleğin gerektirdiği işleri yapabilecektir.
- Mesleğin gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.
- Öğrenci/Kursiyer merkezli daha aktif ve kendi hızına göre öğrenme olanağı tanıyan kazanımlara sahip olabilecektir.
- Her modül sonunda değerlendirme yapılmalıdır.
- Değerlendirme; teorik ve performansa dayalı sınav olarak yapılmalıdır.
- Teorik değerlendirme, modülün bütün kazanımlarını kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
- Performansa dayalı sınav, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılmalıdır.
- Değerlendirmenin teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılmalıdır.
- Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşmalıdır.
- Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.
- İlköğretimi tamamlamış olmak.
- Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.
Sebze Yetiştiricisi kursunu başarı ile tamamlayan kursiyer; 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında gerekli şartları sağlaması durumunda, Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.
- 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
- 17.01.2008 tarih ve 26759 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sebze Fidesi Üretim ve Pazarlaması Yönetmeliği,
- 03.12.2004 tarihli ve 25659 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu,
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Zirai Mücadele Teknik Talimatları (2008)
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0020002695 | |
Qualification Title | Vegetable Grower Course Completion Certificate | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | Horticulture | |
National Occupation Classification |
ISCO 08: 6113 | |
Category | Main | |
Credit Value | 93 | |
Program Duration | 2328 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Fruit Grower Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to producing seedlling from seed, preparing soil for plantation, performing care and cultivation operations of plants and harvesting operations.Outcomes: 1. Performs healthy and effective communication at social life. 2. Performs healthy and effective communication at business life. 3. Speaks Turkish correctly. 4. Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 5. Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 6. Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 7. Has requirements of occupational ethics. 8. Makes plan, program and work organization related to the work. 9. Learns worker health legislation and takes occupational safety precautions. 10. Uses basic hardware and programs of computer. 11. Prepares documents on computer.12. Organizes surface with dot and line.13 Studies objects with light and shadow. 14. Organizes forms in surfaces according to design principles. 15. Colors composition. 16. Creates surface by texture interpretations. 17. Investigates the soil nature.18. Investigates production techniques. 19. Arranges environmental conditions. 20. Investigates greenhouse types. 21. Performs cultivational operations. 22. Performs marketing organisation. 23. Grows cut flower, outdoor and indoor plants. 24. Grows fruit and vegetable. 25. Arranges the garden and flowers. 26. Investigates cell and tissue of the plant. 27. Investigates vegetative and generative organs. 28. Investigates plant water relationship. 29. Investigates metabolism of organic substance. 30. Investigates growing and motion physiology on plants. 31. Grows tomato, pepper, brussels sprout, spinach, cucumber, celery, bean, melon, watermelon, artichoke, squash, mushroom, carrot, radish, onion, garlic, cabbage, broad bean, ladies finger, leek and aromatic plant.32.Makes preparation for organic agriculture.33. Makes soil preparation at organic agriculture.34. Performs production at organic agriculture.35. Makes preparation for soilless agriculture.36. Installs hydroponic systems.37. Investigates diseases of flowers. 38. Investigates pests of flowers. 39. Struggles with disease and pests. 40. Performs production with seed, cutting, vaccine, layering, seperating and splitting.41. Investigates formation of soil.42. Makes fertilizing.43. Prepares plantation. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1464 hours. Practical training up to 864 hours can be included in this duration. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Indefinite | |
Url | Open Address |
TR0020002695
ISCO 08: 6113
ISCO 08: 6113
Fruit Grower Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to producing seedlling from seed, preparing soil for plantation, performing care and cultivation operations of plants and harvesting operations.Outcomes: 1. Performs healthy and effective communication at social life. 2. Performs healthy and effective communication at business life. 3. Speaks Turkish correctly. 4. Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 5. Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 6. Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 7. Has requirements of occupational ethics. 8. Makes plan, program and work organization related to the work. 9. Learns worker health legislation and takes occupational safety precautions. 10. Uses basic hardware and programs of computer. 11. Prepares documents on computer.12. Organizes surface with dot and line.13 Studies objects with light and shadow. 14. Organizes forms in surfaces according to design principles. 15. Colors composition. 16. Creates surface by texture interpretations. 17. Investigates the soil nature.18. Investigates production techniques. 19. Arranges environmental conditions. 20. Investigates greenhouse types. 21. Performs cultivational operations. 22. Performs marketing organisation. 23. Grows cut flower, outdoor and indoor plants. 24. Grows fruit and vegetable. 25. Arranges the garden and flowers. 26. Investigates cell and tissue of the plant. 27. Investigates vegetative and generative organs. 28. Investigates plant water relationship. 29. Investigates metabolism of organic substance. 30. Investigates growing and motion physiology on plants. 31. Grows tomato, pepper, brussels sprout, spinach, cucumber, celery, bean, melon, watermelon, artichoke, squash, mushroom, carrot, radish, onion, garlic, cabbage, broad bean, ladies finger, leek and aromatic plant.32.Makes preparation for organic agriculture.33. Makes soil preparation at organic agriculture.34. Performs production at organic agriculture.35. Makes preparation for soilless agriculture.36. Installs hydroponic systems.37. Investigates diseases of flowers. 38. Investigates pests of flowers. 39. Struggles with disease and pests. 40. Performs production with seed, cutting, vaccine, layering, seperating and splitting.41. Investigates formation of soil.42. Makes fertilizing.43. Prepares plantation.
Orientation: Vocational
Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 1464 hours. Practical training up to 864 hours can be included in this duration.
The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.
Indefinite