Yeterlilik Kodu | TR0020221229 | |
Yeterlilik Adı | Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bahçıvanlık | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 6113.22 Bahçe Bakım Elemanı(Park Bahçe ve Koruların Bakımı) | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 3 | |
Programın Normal Süresi | 72 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Geliştirme ve Uyum eğitimi kurs programını bitiren bireyin,
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 18 yaşını tamamlamış olmak ve sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak şartıyla aşağıdaki koşullardan herhangi birini karşılayanlar kurs programına katılabilirler.
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Geliştirme ve Uyum Eğitimi. Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Geliştirme ve Uyum Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Geliştirme ve Uyum Eğitimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Geliştirme ve Uyum Eğitimi.Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı | 1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 2. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği, 3. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı, 4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı, 5. 24.05.2018 tarihli ve 30430 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221229
ISCO 08: 6113.22 Bahçe Bakım Elemanı(Park Bahçe ve Koruların Bakımı)
ISCO 08: 6113.22 Bahçe Bakım Elemanı(Park Bahçe ve Koruların Bakımı)
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Geliştirme ve Uyum eğitimi kurs programını bitiren bireyin,
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
- Bahçe bitkilerinde, tarla bitkilerinde ve süs bitkilerinde uygulanan çoğaltma tekniğini uygulaması,
- Dış mekân süs bitkilerinin üretimi ve bakımını yapması,
- İç mekân süs bitkilerinin tanıtımı, üretimi ve bakımının yapması,
- Süs bitkilerine tür, çeşit, bölgenin iklim ve toprak özellikleri ve tasarımın tekniğine göre terbiye sistemini uygulama ve süs bitkilerinin budama işlemini yapması,
- Bitkisel üretimde gerçekleştirilen gübreleme yapması,
- Bitkisel üretimde karşılaşılan yabancı ot, hastalık ve zararlılarla mücadele bilgi ve beceri kazandırması, amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bahçe bitkilerinde, tarla bitkilerinde ve süs bitkilerinde uygulanan çoğaltma tekniğini uygular
- iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak dış mekân süs bitkilerinin üretimi ve bakımını yapar.
- iç mekân süs bitkilerinin tanıtımı, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak üretimi ve bakımını yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak süs bitkilerine tür, çeşit, bölgenin iklim ve toprak özellikleri ve tasarımın tekniğine göre terbiye sistemini uygulama ve süs bitkilerinin budama işlemini yapar .
- iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bitkisel üretimde gerçekleştirilen gübreleme yapar.
- iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bitkisel üretimde karşılaşılan yabancı ot, hastalık ve zararlılarla mücadele yapar
- Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
- Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
- Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
- Değerlendirme, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
- Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
- Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
- Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
- Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile 7 belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
- Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
- Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
18 yaşını tamamlamış olmak ve sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak şartıyla aşağıdaki koşullardan herhangi birini karşılayanlar kurs programına katılabilirler.
- Meslek liselerinin veya dengi okulların ilgili bölümü mezunu olmak,
- MYO ve fakültelerin ilgili bölüm öğrencisi veya mezunu olmak,
- Okuryazar olup, işletmelerin ilgili bölümlerinde en az 24 ay çalışmış veya çalışıyor olmak.
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Geliştirme ve Uyum Eğitimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Geliştirme ve Uyum Eğitimi.Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
2. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,
3. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
4. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “ Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı,
5. 24.05.2018 tarihli ve 30430 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik,
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221229 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Horticulture | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 3 | |
Program Duration | 72 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |