Yeterlilik Kodu | TR0020220642 | |
Yeterlilik Adı | Tarım Alanı Tarım Dalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:1311 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | 4 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Tarım alet ve makinelerini kullanarak modern tarım teknikleriyle bahçe, tarla, süs bitkileri yetiştiriciliği ve ormancılık ile ilgili beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | Örgün Eğitim. | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler |
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | Dört yıllık eğitim veren Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi programını başarı ile tamamlamış olmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Programı bitirenler, iki yıllık meslek yüksek okullarının veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin yazılım geliştirme ile ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilir, kamuda veya özel firmaların bilgi işlem departmanlarında çalışabilirler. | |
Yasal Dayanağı | 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020220642
ISCO 08:1311
ISCO 08:1311
Tarım alet ve makinelerini kullanarak modern tarım teknikleriyle bahçe, tarla, süs bitkileri yetiştiriciliği ve ormancılık ile ilgili beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Örgün Eğitim.
- Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanır.
- Meteorolojik olaylar, arazinin özellikleri, toprağın yapısı, gübreleme, sulama teknikleri, tarımda kullanılan alet ve makineleri ve coğrafi işaretli tarımsal ürünleri tanıtır.
- İklim koşulları, araziyi tarımsal üretime hazırlar.
- Toprağın özelliklerini belirler.
- Gübreleme yapar.
- Sulama sistemleri kurar.
- Tarımda kullanılan alet ve makinelerin genel ve teknik özellikleri, çalışma sistemi ve parçalarını gösterir.
- Generatif üretim, vegetatif üretim, örtü altı sistemlerinin tesisi, sera tesisi, sera içi üretim ortamlarının tesisi, bitkilerde zarar yapan hastalıkların, zararlıların, yabancı otların teşhisi,zarar şekilleri ve mücadele yöntemlerini uygulama ve tarımsal ilaçları kullanır.
- Tarımsal ilaçları kullanır.
- Tarımda kullanılan motor ve traktörün genel ve teknik özellikleri, çalışma sistemi parçalarını tanıtır.
- Üretim tekniklerine uygun olarak generatif ve vegetatif üretim yöntemlerini uygular.
- Örtü altı sistemleri, sera tesisi ve sera içi üretim ortamlarının tesisini yapar.
- Bitki hastalıkları ile mücadele, bitki zararlıları ile mücadele, yabancı otlarla mücadele yöntemlerini ve bitki koruma ürünlerini sıralar.
- Tahıl yetiştiriciliği, endüstri bitkileri yetiştiriciliği, yemeklik tane baklagil yetiştiriciliği, çayır mera ve yem bitkileri yetiştiriciliği, tıbbi, aromatik ve keyif bitkileri yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği, sebze yetiştiriciliği, bağ yetiştiriciliği, iç mekân süs bitkileri yetiştiriciliği, dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliği ve çim alan tesisinin temel uygulamalarını yapar.
- Meyve, sebze ve üzüm çeşitlerini sıralar.
- Bahçe tesisi, bakımı, budama ve terbiye sistemleri ile hasat ve muhafaza işlemlerini yapar.
- İç mekân süs bitkileri, dış mekân süs bitkileri ve rulo çim tekniğini tanıtır.
- Toprak hazırlığı ve ekim/dikim işlemleri ve bakım işlemlerini yapar.
- Tahıl, endüstri bitkileri, yemeklik tane baklagiller, çayır mera ve yem bitkileri, tıbbi aromatik ve keyif bitkilerini sıralar.
- Toprak hazırlığı ve ekim/dikim, bakım, hasat/harman vemuhafaza işlemlerini yapar.
- Ana dilde iletişim,
- Yabancı dillerde iletişim,
- Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler,
- Dijital yetkinlik,
- Öğrenmeyi öğrenme,
- Sosyal ve Vatandaşlık yetkinliği,
- İnisiyatif Alma ve Girişimcilik yetkinliği,
- Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği.
Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme ve değerlendirme yöntemleri uygulanır.
- Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak.
- Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek.
Programı bitirenler, iki yıllık meslek yüksek okullarının veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin yazılım geliştirme ile ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilir, kamuda veya özel firmaların bilgi işlem departmanlarında çalışabilirler.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu,
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu
M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği
Süresiz geçerlidir.
Qualification Code | TR0020220642 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | 4 Yıl | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |