Yeterlilik Kodu

TR0030001881

Yeterlilik Adı
Tarım Teknolojisi Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnadolu Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü 26470 Tepebaşı / ESKİŞEHİR
Sorumlu Kurum URLhttp://www.anadolu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bitkisel üretim alanında kullanılan yöntem ve teknikler, tarımı yapılan bitkilerin hastalık ve zararlıları ve bitki ıslahı konularında bilgi sahibidir.
  • Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanların yetiştirme ve beslenmesini ve su ürünleri yetiştirme ve avcılığına ilişkin teknik ve yöntemleri bilir.
  • Hayvan ıslahı ile ilgili olarak genel bilgi sahibidir.
  • Ekoloji ve ekosistem temel kavramlarını, insan-çevre-tarım ilişkilerini, iklim faktörlerinin tarım üzerine olan etkilerini, peyzaj-çevre-tarım ilişkilerini ve küresel çevre sorunlarının neler olduğunu bilir.
  • Doğal kaynakların ve tarımsal girdilerin üretimle olan ilişkilerini bilir ve tarım işletmeciliği yönünden değerlendirir.
  • Gıda güvenliği, kalite sistemleri ve gıda kodeksi konularında gerekli bilgi birikimine sahiptir.
  • Bilişim teknolojilerinin tarımda kullanımına ilişkin temel bilgilere sahiptir.
  • Ziraat mühendisinin gözetimi ve denetiminde bitkisel üretim faaliyetlerine katılır, takip eder, bitki hastalık ve zararlılarıyla mücadele programlarını yürütür.
  • Ziraat mühendisinin gözetimi ve denetiminde hayvansal üretim faaliyetlerine katılır, takip eder ve yürütür.
  • Ziraat mühendisinin gözetimi ve denetiminde tarımsal faaliyetlerde teknoloji kullanımına katılır, takip eder ve yürütür.
  • Tarım işletmesinin girdi yönetimi ve takibini yapabilir, stok yönetimini izleyebilir.
  • Çevreci uygulamaları izler ve işletmede uygular.
  • Tarımsal üretimde kullanılan girdi, teknik ve teknolojileri; ekosistem, biyolojik çeşitlilik, doğal kaynaklar ve çevre bağlamında değerlendirir.
  • Tarımsal üretim ve uygulamalarla ilgili bilgiye kolayca ulaşır, mesleği ve sorumlulukları ile ilgili konuda gerekli yazılımları kullanabilir.
  • Ziraat mühendisi, teknisyen ve işçiler ile hiyerarşi ve takım disiplini içerisinde çalışır.
  • Bilimsel doğrulardan asla ödün vermez, tarımsal üretim sistemi içersinde üzerine düşen sorumluluğu başarıyla yerine getirir.
  • Tarımsal alandaki yenilikleri ulusal ve uluslararası düzeyde takip eder ve uygulamaya çalışır.
  • Mesleğiyle ilgili kurs ve seminer programlarını izleyerek kariyerini geliştirir.
  • Tarımsal çalışmalarla ilgili pratik bilgiler içeren broşür, kitapçık vb hazırlayarak yayım faaliyetlerine katkıda bulunur.
  • Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir, etkili iletişim kurabilme niteliğine sahiptir.
  • Tarımsal üretimde toplum sağlığını gözeten bir birey olmaya özen gösterir.
  • Alanıyla ilgili yasal mevzuatı bilir ve takip eder ve uyulması gereken etik kuralları içselleştirmiştir.
  • Tarımla ilgili iş güvenliği ve emniyet tedbirlerini almaya özen gösterir.
  • Arazi çalışmalarında gerekli beceri ve uyuma sahiptir.
  • Tarımın en önemli özelliklerinden birinin zamana ve iklime bağımlılık olduğunu bilir, çalışmalarda zaman yönetimi kurallarını dikkate alır.
  • Yaptığı tarımsal uygulamalarda biyolojik çeşitliliğe ve gen kaynaklarının korunmasına azami özen gösterir, insan ve canlı sağlığı ile çevreyi birinci derecede gözetir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıÖğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.Bu yeterlliliğe yalnızca açıköğretim yolu ile ulaşılabilmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bitkisel üretim alanında faaliyet gösteren firmalar tohumculuk firmaları, fidancılık firmaları, sebze ve fide üretimi yapan firmalar, tarımsal ilaç bayiliği, tarımsal gübre bayiliği, tarım ürünlerinin depolanması ve muhafazası, tarım ürünlerinin gıdaya işlenmesi, hayvansal üretim işletmelerinde hayvanların bakım, yemleme ve süt sağımı gibi işlemlerinde sistemin hazır hale getirilmesi, tarım işletmeleri, Tarım Bakanlığına bağlı tüm birimler, üniversitelerin ziraat, su ürünleri, orman fakülteleri, üniversitelerin araştırma ve uygulama çiftlikleri, belediyelerin park bahçeler ve fen işleri birimleri, gıda işleyen kamu kurumları ile gıda firmaları ve işletmeleri tarım teknikeri istihdam edebilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030001881


Yeterlilik Adı
Tarım Teknolojisi Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Anadolu Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü 26470 Tepebaşı / ESKİŞEHİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bitkisel üretim alanında kullanılan yöntem ve teknikler, tarımı yapılan bitkilerin hastalık ve zararlıları ve bitki ıslahı konularında bilgi sahibidir.
  • Büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanların yetiştirme ve beslenmesini ve su ürünleri yetiştirme ve avcılığına ilişkin teknik ve yöntemleri bilir.
  • Hayvan ıslahı ile ilgili olarak genel bilgi sahibidir.
  • Ekoloji ve ekosistem temel kavramlarını, insan-çevre-tarım ilişkilerini, iklim faktörlerinin tarım üzerine olan etkilerini, peyzaj-çevre-tarım ilişkilerini ve küresel çevre sorunlarının neler olduğunu bilir.
  • Doğal kaynakların ve tarımsal girdilerin üretimle olan ilişkilerini bilir ve tarım işletmeciliği yönünden değerlendirir.
  • Gıda güvenliği, kalite sistemleri ve gıda kodeksi konularında gerekli bilgi birikimine sahiptir.
  • Bilişim teknolojilerinin tarımda kullanımına ilişkin temel bilgilere sahiptir.
  • Ziraat mühendisinin gözetimi ve denetiminde bitkisel üretim faaliyetlerine katılır, takip eder, bitki hastalık ve zararlılarıyla mücadele programlarını yürütür.
  • Ziraat mühendisinin gözetimi ve denetiminde hayvansal üretim faaliyetlerine katılır, takip eder ve yürütür.
  • Ziraat mühendisinin gözetimi ve denetiminde tarımsal faaliyetlerde teknoloji kullanımına katılır, takip eder ve yürütür.
  • Tarım işletmesinin girdi yönetimi ve takibini yapabilir, stok yönetimini izleyebilir.
  • Çevreci uygulamaları izler ve işletmede uygular.
  • Tarımsal üretimde kullanılan girdi, teknik ve teknolojileri; ekosistem, biyolojik çeşitlilik, doğal kaynaklar ve çevre bağlamında değerlendirir.
  • Tarımsal üretim ve uygulamalarla ilgili bilgiye kolayca ulaşır, mesleği ve sorumlulukları ile ilgili konuda gerekli yazılımları kullanabilir.
  • Ziraat mühendisi, teknisyen ve işçiler ile hiyerarşi ve takım disiplini içerisinde çalışır.
  • Bilimsel doğrulardan asla ödün vermez, tarımsal üretim sistemi içersinde üzerine düşen sorumluluğu başarıyla yerine getirir.
  • Tarımsal alandaki yenilikleri ulusal ve uluslararası düzeyde takip eder ve uygulamaya çalışır.
  • Mesleğiyle ilgili kurs ve seminer programlarını izleyerek kariyerini geliştirir.
  • Tarımsal çalışmalarla ilgili pratik bilgiler içeren broşür, kitapçık vb hazırlayarak yayım faaliyetlerine katkıda bulunur.
  • Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilir, etkili iletişim kurabilme niteliğine sahiptir.
  • Tarımsal üretimde toplum sağlığını gözeten bir birey olmaya özen gösterir.
  • Alanıyla ilgili yasal mevzuatı bilir ve takip eder ve uyulması gereken etik kuralları içselleştirmiştir.
  • Tarımla ilgili iş güvenliği ve emniyet tedbirlerini almaya özen gösterir.
  • Arazi çalışmalarında gerekli beceri ve uyuma sahiptir.
  • Tarımın en önemli özelliklerinden birinin zamana ve iklime bağımlılık olduğunu bilir, çalışmalarda zaman yönetimi kurallarını dikkate alır.
  • Yaptığı tarımsal uygulamalarda biyolojik çeşitliliğe ve gen kaynaklarının korunmasına azami özen gösterir, insan ve canlı sağlığı ile çevreyi birinci derecede gözetir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.Bu yeterlliliğe yalnızca açıköğretim yolu ile ulaşılabilmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bitkisel üretim alanında faaliyet gösteren firmalar tohumculuk firmaları, fidancılık firmaları, sebze ve fide üretimi yapan firmalar, tarımsal ilaç bayiliği, tarımsal gübre bayiliği, tarım ürünlerinin depolanması ve muhafazası, tarım ürünlerinin gıdaya işlenmesi, hayvansal üretim işletmelerinde hayvanların bakım, yemleme ve süt sağımı gibi işlemlerinde sistemin hazır hale getirilmesi, tarım işletmeleri, Tarım Bakanlığına bağlı tüm birimler, üniversitelerin ziraat, su ürünleri, orman fakülteleri, üniversitelerin araştırma ve uygulama çiftlikleri, belediyelerin park bahçeler ve fen işleri birimleri, gıda işleyen kamu kurumları ile gıda firmaları ve işletmeleri tarım teknikeri istihdam edebilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030001881

Qualification Title
Associate’s Diploma in Agriculture
Awarding BodyCouncil Of Higher Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification

ISCO: 08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Has knowledge of method and techniques used in plant production field, diseases and mites of plants engaged in farming and plant breeding.
  • Knows techniques and methods related to raising and breeding bovine, ovine and poultry and aquaculture and fishing.
  • Has general knowledge on animal improvement.
  • Knows the basic concepts of ecology and ecosystem, relations of human-environment-agriculture, effects of climate factors on agriculture, relations of landscape-environment-agriculture and global environmental issues.
  • Knows the relation of natural sources and agricultural inputs with production and evaluates from the point of agricultural management.
  • Has required knowledge on food safety, quality systems and food codex.
  • Has basic knowledge of usage of information technologies on agriculture.
  • Takes part in, follows plant production activities, conducts plant disease and pest control programmes under the watch and supervision of agriculture engineer.
  • Takes part in, follows and conducts animal production activities under the watch and supervision of agriculture engineer.
  • Takes part in, follows and conducts technology usage in agricultural activities under the watch and supervision of agriculture engineer.
  • Performs input method and tracking of agricultural enterprise, monitors the stock management.
  • Follows up the ecological practices and applies in the enterprise.
  • Evaluates input, technique and technologies within the scope of ecosystem, biological diversity, natural sources and environment.
  • Reaches the information on agricultural production and practices easily, uses softwares required for issues related to own profession and responsibilities.
  • Works within hierarchy and team discipline with agricultural engineer, technician and workers.
  • Never compromises on scientific facts, fulfils own responsibilities within agricultural production system successfully.
  • Follows up the innovations on agricultural field at national and international level and tries to apply.
  • Develops own career by following up courses and seminars related to own profession.
  • Contributes to publication activities by preparing brochures, leaflets etc. including practical information on agricultural studies.
  • Knows the written and verbal communication rules, has qualification of effective communication.
  • Pays attention to being an individual who pays regard for community health care at agricultural production.
  • Knows and follows up the legal regulations related to own field and interiorises ethical rules to be followed.
  • Pays attention to take occupational safety and security measure related to agriculture.
  • Has required skill and adoptation for field survey.
  • Knows that one of the most important specialities of agriculture is dependency on time and climate, pays regard to time management rules at works.
  • Pays utmost care for protection of biological diversity and germplasms at performed agricultural practices, pays regard for health of human and organisms and environment primarily.
Key Competencies-
Further Info

Various evaluation methods as midterm, practise, project, application and final exam are implemented at this program. Classical exam, multiple choise exam, homework, performance assessment and product assessment may be included among evaluation methods. It is required that the cumulative grade pointaverage must be 2.00 at least. The grade of one course is defined as a result of factors above and given as letter.

Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for SuccessA student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF, DZ or YZ grades.This qualification is only available through open education.
Progression Paths (Relationship Type)

Companies operating in the field of crop production, seed companies, arboriculture companies, companies engaged in the production of vegetables and seedlings, pesticide retailers, agricultural fertilizer retailers, companies engaged in storage and preservation of agricultural products, food processing of agricultural products, making system prepared for care, feeding and milking of animals in animal production enterprises, agricultural enterprises, all departments in the Ministry of Agriculture, agriculture, fisheries, forestry faculties of universities, research and application farms of universities, municipal parks gardens and technical works units, public institutions processing food, and food companies and enterprises can employ agriculture technician.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030001881


Qualification Title
Associate’s Diploma in Agriculture

Awarding Body
Council Of Higher Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO: 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO: 08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Has knowledge of method and techniques used in plant production field, diseases and mites of plants engaged in farming and plant breeding.
  • Knows techniques and methods related to raising and breeding bovine, ovine and poultry and aquaculture and fishing.
  • Has general knowledge on animal improvement.
  • Knows the basic concepts of ecology and ecosystem, relations of human-environment-agriculture, effects of climate factors on agriculture, relations of landscape-environment-agriculture and global environmental issues.
  • Knows the relation of natural sources and agricultural inputs with production and evaluates from the point of agricultural management.
  • Has required knowledge on food safety, quality systems and food codex.
  • Has basic knowledge of usage of information technologies on agriculture.
  • Takes part in, follows plant production activities, conducts plant disease and pest control programmes under the watch and supervision of agriculture engineer.
  • Takes part in, follows and conducts animal production activities under the watch and supervision of agriculture engineer.
  • Takes part in, follows and conducts technology usage in agricultural activities under the watch and supervision of agriculture engineer.
  • Performs input method and tracking of agricultural enterprise, monitors the stock management.
  • Follows up the ecological practices and applies in the enterprise.
  • Evaluates input, technique and technologies within the scope of ecosystem, biological diversity, natural sources and environment.
  • Reaches the information on agricultural production and practices easily, uses softwares required for issues related to own profession and responsibilities.
  • Works within hierarchy and team discipline with agricultural engineer, technician and workers.
  • Never compromises on scientific facts, fulfils own responsibilities within agricultural production system successfully.
  • Follows up the innovations on agricultural field at national and international level and tries to apply.
  • Develops own career by following up courses and seminars related to own profession.
  • Contributes to publication activities by preparing brochures, leaflets etc. including practical information on agricultural studies.
  • Knows the written and verbal communication rules, has qualification of effective communication.
  • Pays attention to being an individual who pays regard for community health care at agricultural production.
  • Knows and follows up the legal regulations related to own field and interiorises ethical rules to be followed.
  • Pays attention to take occupational safety and security measure related to agriculture.
  • Has required skill and adoptation for field survey.
  • Knows that one of the most important specialities of agriculture is dependency on time and climate, pays regard to time management rules at works.
  • Pays utmost care for protection of biological diversity and germplasms at performed agricultural practices, pays regard for health of human and organisms and environment primarily.

Key Competencies
-

Further Info

Various evaluation methods as midterm, practise, project, application and final exam are implemented at this program. Classical exam, multiple choise exam, homework, performance assessment and product assessment may be included among evaluation methods. It is required that the cumulative grade pointaverage must be 2.00 at least. The grade of one course is defined as a result of factors above and given as letter.


Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF, DZ or YZ grades.This qualification is only available through open education.

Progression Paths (Relationship Type)

Companies operating in the field of crop production, seed companies, arboriculture companies, companies engaged in the production of vegetables and seedlings, pesticide retailers, agricultural fertilizer retailers, companies engaged in storage and preservation of agricultural products, food processing of agricultural products, making system prepared for care, feeding and milking of animals in animal production enterprises, agricultural enterprises, all departments in the Ministry of Agriculture, agriculture, fisheries, forestry faculties of universities, research and application farms of universities, municipal parks gardens and technical works units, public institutions processing food, and food companies and enterprises can employ agriculture technician.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.


Url
Open Address