Yeterlilik Kodu

TR0030013898

Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBAİBÜ Gölköy Yerleşkesi, 14030 Merkez/Bolu
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ibu.edu.tr/tr
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yönetim ve idare
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Programın amacı, turizm endüstrisi içerisinde yer alan konaklama, seyahat ve yiyecek içecek işletmelerinin orta düzeyde eleman ihtiyacını karşılamaktır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak turizm alanında güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama, araç gereçler ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Turizm alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanır.
  • Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanır, verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri oluşturur.
  • Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri topluma hizmet alanlarında kullanır, çözümler ve uygular.
  • Turizm alanında gereksinim duyulan temel düzeydeki nitelikli insan gücünün gerektirdiği dilsel, sanatsal ve kültürel birikime sahiptir.
  • Turizm alanıyla ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
  • Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, sorumluluğu altında çalışanların öğrenme gereksinimlerini belirler ve karşılar.
  • Turizm alanıyla ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceri düzeyindeki düşüncelerini eğitim, kültür ve sanat alanlarında en uygun iletişim araçlarıyla aktarır.
  • Turizm alanıyla ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamasında bilimsel, kültürel, sanatsal ve etik değerleri gözetir.
  • Turizm alanıyla ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Turizm alanındaki öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirir.
  • Turizm alanıyla ilgili konulardaki düşüncelerini ve eğitim, kültür ve sanat alanlarındaki sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle tartışır.
  • Turizm alanında sosyal, kültürel ve sanatsal hakların evrenselliğine değer verir, sosyal adalet bilincine sahiptir, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar, sosyal ve kültürel değerlere önem verir.
  • Turizm alanında yürütülen bir proje çerçevesinde sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütür.
  • Turizm alanında yaşam boyu öğrenme bilinci oluşturur.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak turizm alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Çevreyi koruma bilincine sahiptir. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak turizm alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Turizm alanlarda kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıTurizm ve Otel İşletmeciliği Programından mezun olabilmek için verilen derslerin her birinden 100 tam puan üzerinden 55 puan alarak ve toplam 120 AKTS tamamlaması gerekmektedir. Ayrıca kredilendirilmemekle birlikte 30 iş günlük stajı da başarı ile tamamlamaları koşulu aranır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm ve otel işletmeciliği programından mezun olan öğrenciler, turizm ve otelcilik sektörünü oluşturan ulaştırma, konaklama, seyahat ve yiyecek içecek işletmelerinin bünyesinde çalışabilmektedirler.  

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030013898


Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
BAİBÜ Gölköy Yerleşkesi, 14030 Merkez/Bolu

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Programın amacı, turizm endüstrisi içerisinde yer alan konaklama, seyahat ve yiyecek içecek işletmelerinin orta düzeyde eleman ihtiyacını karşılamaktır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak turizm alanında güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama, araç gereçler ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
  • Turizm alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanır.
  • Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanır, verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri oluşturur.
  • Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri topluma hizmet alanlarında kullanır, çözümler ve uygular.
  • Turizm alanında gereksinim duyulan temel düzeydeki nitelikli insan gücünün gerektirdiği dilsel, sanatsal ve kültürel birikime sahiptir.
  • Turizm alanıyla ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
  • Turizm alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, sorumluluğu altında çalışanların öğrenme gereksinimlerini belirler ve karşılar.
  • Turizm alanıyla ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceri düzeyindeki düşüncelerini eğitim, kültür ve sanat alanlarında en uygun iletişim araçlarıyla aktarır.
  • Turizm alanıyla ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamasında bilimsel, kültürel, sanatsal ve etik değerleri gözetir.
  • Turizm alanıyla ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Turizm alanındaki öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirir.
  • Turizm alanıyla ilgili konulardaki düşüncelerini ve eğitim, kültür ve sanat alanlarındaki sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle tartışır.
  • Turizm alanında sosyal, kültürel ve sanatsal hakların evrenselliğine değer verir, sosyal adalet bilincine sahiptir, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar, sosyal ve kültürel değerlere önem verir.
  • Turizm alanında yürütülen bir proje çerçevesinde sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütür.
  • Turizm alanında yaşam boyu öğrenme bilinci oluşturur.
  • Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak turizm alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Çevreyi koruma bilincine sahiptir. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak turizm alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Turizm alanlarda kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programından mezun olabilmek için verilen derslerin her birinden 100 tam puan üzerinden 55 puan alarak ve toplam 120 AKTS tamamlaması gerekmektedir. Ayrıca kredilendirilmemekle birlikte 30 iş günlük stajı da başarı ile tamamlamaları koşulu aranır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm ve otel işletmeciliği programından mezun olan öğrenciler, turizm ve otelcilik sektörünü oluşturan ulaştırma, konaklama, seyahat ve yiyecek içecek işletmelerinin bünyesinde çalışabilmektedirler.  


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030013898

Qualification Title
Awarding BodyBolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasManagement and administration
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info

The measurement and evaluation methods used for each course "Course Information Form" is defined in detail. In addition, the framework is defined according to AIBU Associate Degree Education and Examination Guideline.

Quality Assurance-
Access Requirements

Higher Education Council (HEC) in the framework of regulations set by the adoption of this program, students Student Selection and Placement Examination (SSPE) is the examination system by the Centre. High School graduates with relevant sectors of the HEC and under the rules set by the University Entrance Exam can be registered without examination section. Foreign students, the SAT, this internationally recognized program, according to the test results, such as the ACT or high school graduation is not acceptable (Associate Degree and Bachelor's Degree Programs for Foreign Students Admission Directive).

Conditions for SuccessThere are no proficiency requirements.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of this program can work in tourism industry, consisting of accomodation, travel and food and beverage. Besides, they can work in travel agencies, transportation companies, food and beverage companies and entertainment, especially for businesses in other areas of the service sector. They may also take some positions in civil service after taking aduquate points from Public Personel Selection Exam (KPSS).

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030013898


Qualification Title

Awarding Body
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info

The measurement and evaluation methods used for each course "Course Information Form" is defined in detail. In addition, the framework is defined according to AIBU Associate Degree Education and Examination Guideline.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Higher Education Council (HEC) in the framework of regulations set by the adoption of this program, students Student Selection and Placement Examination (SSPE) is the examination system by the Centre. High School graduates with relevant sectors of the HEC and under the rules set by the University Entrance Exam can be registered without examination section. Foreign students, the SAT, this internationally recognized program, according to the test results, such as the ACT or high school graduation is not acceptable (Associate Degree and Bachelor's Degree Programs for Foreign Students Admission Directive).


Conditions for Success
There are no proficiency requirements.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of this program can work in tourism industry, consisting of accomodation, travel and food and beverage. Besides, they can work in travel agencies, transportation companies, food and beverage companies and entertainment, especially for businesses in other areas of the service sector. They may also take some positions in civil service after taking aduquate points from Public Personel Selection Exam (KPSS).


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address