Yeterlilik Kodu

TR0030018601

Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumHatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiHatay Mustafa Kemal Üniversitesi , Hatay Tayfur Sökmen kampüsü, 31070 Hatay Merkez/Hatay
Sorumlu Kurum URLhttps://www.mku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Seyahat, turizm ve boş zaman
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Genel turizm bilgi ve kültürüne sahip olur.
  • Turizme yönelik düşünmeyi geliştirir, bilimsel ve mantıklı düşünebilmeyi tanımlar.
  • Turizme yönelik temel hizmet becerileri kazandırır.
  • Turizm kavramlarına yönelik araştırma ve incelemeye yöneltir.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda sorumluluk alma ve bireysel çalışma becerisini kazanır.
  • Güncel turistik olaylarda sorunlara karşı düşünebilme ve pratik çözüme yönelik doğru karar verme becerisini geliştirir.
  • Uygulamalı eğitim ve uygulamalı bilimlerle olan ilişkiyi tanımlar.
  • İstikrarlı, disiplinli ve başarılı davranışları kazandırır.
  • Turistik olayların SWOT analizini yapabilmesine yönelik olarak örnek olaylar araştırır, analiz ederek sınıflandırır.
  • Turistik ürünlerin temel özelliklerini tanımak ve bunların destinasyonlara yarattıkları etkileri analiz eder.
  • Alanı ile ilgili kuruluşların departmanlarını organize eder, koordinasyonunu sağlar ve geliştirir.
  • Alanı ile ilgili olan uygulamalar için teknoloji sistemlerini kullanma becerisini kazanır.
  • Mesleki yabancı dilde hizmet işlemlerinin yapılmasını ve konuklara bilgi verilmesini sağlar.
  • Turizm işletmesinin mevcut koşulları ve gelecek öngörüsü hakkında bilgi ve değerlendirme olanağına sahip olarak örgütsel amaç ve hedefler belirler ve plan yapar; öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır; a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak, d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mustafa Kemal Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden (Turizm ve Otelcilik Meslek Liseleri) mezun olan öğrenciler programa sınavsız olarak girebilmektedirler. Bunun dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve “Turizm ve Otel işletmeciliği” için yeterli puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm sektöründe faaliyet gösteren otel, motel vb. işletmeler ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edebilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030018601


Yeterlilik Adı
Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi , Hatay Tayfur Sökmen kampüsü, 31070 Hatay Merkez/Hatay

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Genel turizm bilgi ve kültürüne sahip olur.
  • Turizme yönelik düşünmeyi geliştirir, bilimsel ve mantıklı düşünebilmeyi tanımlar.
  • Turizme yönelik temel hizmet becerileri kazandırır.
  • Turizm kavramlarına yönelik araştırma ve incelemeye yöneltir.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda sorumluluk alma ve bireysel çalışma becerisini kazanır.
  • Güncel turistik olaylarda sorunlara karşı düşünebilme ve pratik çözüme yönelik doğru karar verme becerisini geliştirir.
  • Uygulamalı eğitim ve uygulamalı bilimlerle olan ilişkiyi tanımlar.
  • İstikrarlı, disiplinli ve başarılı davranışları kazandırır.
  • Turistik olayların SWOT analizini yapabilmesine yönelik olarak örnek olaylar araştırır, analiz ederek sınıflandırır.
  • Turistik ürünlerin temel özelliklerini tanımak ve bunların destinasyonlara yarattıkları etkileri analiz eder.
  • Alanı ile ilgili kuruluşların departmanlarını organize eder, koordinasyonunu sağlar ve geliştirir.
  • Alanı ile ilgili olan uygulamalar için teknoloji sistemlerini kullanma becerisini kazanır.
  • Mesleki yabancı dilde hizmet işlemlerinin yapılmasını ve konuklara bilgi verilmesini sağlar.
  • Turizm işletmesinin mevcut koşulları ve gelecek öngörüsü hakkında bilgi ve değerlendirme olanağına sahip olarak örgütsel amaç ve hedefler belirler ve plan yapar; öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı, yarıyıl sonu sınavının %60’ı alınır. Ancak, final sınavı notunun 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), ve (B) notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (G), (K), (M) ve (B) harf notları ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır; a) O derse kaydını yaptırmış olmak, b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak, c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak, d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur. Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular Mustafa Kemal Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden (Turizm ve Otelcilik Meslek Liseleri) mezun olan öğrenciler programa sınavsız olarak girebilmektedirler. Bunun dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve “Turizm ve Otel işletmeciliği” için yeterli puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.Programda mevcut olan toplam 240 akts karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 not ortalaması elde etmek ve mesleki staj ile hazırlanan staj raporundan en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden , geçer not alan öğrenciler mezuniyet hakkına sahip olurlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Turizm sektöründe faaliyet gösteren otel, motel vb. işletmeler ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edebilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030018601

Qualification Title
Turizm ve Otel İşletmeciliği Associate
Awarding BodyHatay Mustafa Kemal University
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasTravel, tourism and leisure
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Have general tourism knowledge and culture,Describe to be able to think scientific and rationally, develop to think intended for tourism,Get basic service techniques intended for tourism,Bear to inquiry and analysis intended for tourism concept,Get the responsibility and individual working techniques at the applications in her/his field,Develop to give her/his right decision relating to practical solution and be able to think against to problems in daily touristic cases,Describe relation between applied education and applied sciences,Get stable, disciplined and successful behaving,Ascertain sample cases relating to be able to do SWOT analysis of touristic cases and categorize by analysing,Know the basic features of touristic products and Analyse affects which these causes to the destinations,Organize, ensure the coordination and develop the departments of establishments in the field,Get the using techniques of technological systems for applications in the field,Elicit to be given information to the guests and doing the service process in vocational foreign language,Modify and plan organizational purposes and targets by having knowledge and evaluation possibility about future prevision and prevailing conditions of tourism management; scope out in unforeseen complicated cases by getting responsibility.

Key Competencies-
Further Info

All exams and other activities are graded based on 100 points. The midterm and final exams represent 40% and 60% of the final grade, respectively. However, a student who gets a grade below 30 out of 100 is graded as FF. A student obtaining one of the grades of (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), and (B) is considered successful in that course. To enter exams, students must meet following requirements that are specifically outlined in “Mustafa Kemal University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”:a) Enrolment for the course in question, b) At least 70% attendance of the course, c) At least 80% attendance of the practices in the course, d) Successfully completing practical projects. Other matters related to learning and exams are given in “Mustafa Kemal University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”.The students who made min 2.00 grade point average on a 4.00 basis to crown all the whole subjects in consideration of total 240 akts in existed Programme and min 2.00 weighted grade point average from training report which has been prepared with training get a bare pass and are entitled to graduation.

Quality Assurance-
Access Requirements

The students who graduated from specified branches for transit pass of Vocational High Schools (Tourism and Hotel Management Vocational High Schools) have been able to attend programme without examination. But, the students who graduated / are going to be graduated from other high Schools or branches are going to be instituted into Programme, if they get enough grades for “Tourism and Hotel Management” branch from the Student Qualifying Examination (OSS) which has been acted by OSYM Presidency.

Conditions for SuccessThe students who made min 2.00 grade point average on a 4.00 basis to crown all the whole subjects in consideration of total 240 akts in existed Programme and min 2.00 weighted grade point average from training report which has been prepared with training get a bare pass and are entitled to graduation.The students who made min 2.00 grade point average on a 4.00 basis to crown all the whole subjects in consideration of total 240 akts in existed Programme and min 2.00 weighted grade point average from training report which has been prepared with training get a bare pass and are entitled to graduation.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates are able to be employed at the public body and firms who have been active in Tourism industry like Hotel, Motel, etc.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030018601


Qualification Title
Turizm ve Otel İşletmeciliği Associate

Awarding Body
Hatay Mustafa Kemal University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Have general tourism knowledge and culture,Describe to be able to think scientific and rationally, develop to think intended for tourism,Get basic service techniques intended for tourism,Bear to inquiry and analysis intended for tourism concept,Get the responsibility and individual working techniques at the applications in her/his field,Develop to give her/his right decision relating to practical solution and be able to think against to problems in daily touristic cases,Describe relation between applied education and applied sciences,Get stable, disciplined and successful behaving,Ascertain sample cases relating to be able to do SWOT analysis of touristic cases and categorize by analysing,Know the basic features of touristic products and Analyse affects which these causes to the destinations,Organize, ensure the coordination and develop the departments of establishments in the field,Get the using techniques of technological systems for applications in the field,Elicit to be given information to the guests and doing the service process in vocational foreign language,Modify and plan organizational purposes and targets by having knowledge and evaluation possibility about future prevision and prevailing conditions of tourism management; scope out in unforeseen complicated cases by getting responsibility.


Key Competencies
-

Further Info

All exams and other activities are graded based on 100 points. The midterm and final exams represent 40% and 60% of the final grade, respectively. However, a student who gets a grade below 30 out of 100 is graded as FF. A student obtaining one of the grades of (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), and (B) is considered successful in that course. To enter exams, students must meet following requirements that are specifically outlined in “Mustafa Kemal University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”:a) Enrolment for the course in question, b) At least 70% attendance of the course, c) At least 80% attendance of the practices in the course, d) Successfully completing practical projects. Other matters related to learning and exams are given in “Mustafa Kemal University Regulation for Vocational and Undergraduate Education and Examination”.The students who made min 2.00 grade point average on a 4.00 basis to crown all the whole subjects in consideration of total 240 akts in existed Programme and min 2.00 weighted grade point average from training report which has been prepared with training get a bare pass and are entitled to graduation.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The students who graduated from specified branches for transit pass of Vocational High Schools (Tourism and Hotel Management Vocational High Schools) have been able to attend programme without examination. But, the students who graduated / are going to be graduated from other high Schools or branches are going to be instituted into Programme, if they get enough grades for “Tourism and Hotel Management” branch from the Student Qualifying Examination (OSS) which has been acted by OSYM Presidency.


Conditions for Success
The students who made min 2.00 grade point average on a 4.00 basis to crown all the whole subjects in consideration of total 240 akts in existed Programme and min 2.00 weighted grade point average from training report which has been prepared with training get a bare pass and are entitled to graduation.The students who made min 2.00 grade point average on a 4.00 basis to crown all the whole subjects in consideration of total 240 akts in existed Programme and min 2.00 weighted grade point average from training report which has been prepared with training get a bare pass and are entitled to graduation.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates are able to be employed at the public body and firms who have been active in Tourism industry like Hotel, Motel, etc.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address