Yeterlilik Kodu

TR0020221858

Yeterlilik Adı
Yaş Pasta Yapımı Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:7512.35 Yaş Pasta Yapımcısı

KategoriAna
Kredi Değeri9
Programın Normal Süresi 214 Saat
Program Profili (Amaç)

Yaş Pasta Yapımı kurs programını bitiren bireylerin; mesleğin ait olduğu alandaki temel bilgi ve becerilere sahip olmaları ve mesleğin gerektirdiği özel yetenekleri kazanmaları amaçlanmaktadır.

Yaş Pasta Yapımı Kurs Programı’nı bitiren bireyin;

  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olması,
  • Sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel bakımını yaparak çalışmaya hazır hale gelmesi,
  • Kişisel hazırlığını yaparak hazır hale gelmesi,
  • Yiyecek ve çalışma ortamı hijyenini sağlayabilme, ilkelere uyma, bu bilgileri günlük yaşamında ve iş ortamında kullanabilmesi,
  • Sanitasyon ve hijyen kurallarına uygun olarak bulaşıkları yıkayabilme ve çöpleri ortamdan uzaklaştırabilmesi,
  • Karbonhidrat, protein ve yağ kaynakları ile faydalarını sıralayabilmesi,
  • Vitamin ve mineral çeşitleri ile içilecek suyun özelliklerini sıralayabilmesi,
  • Besin öğelerini içeren besin kaynaklarını seçerek gruplandırabilme ve beslenme ilkelerine göre günlük menü listesi hazırlayabilmesi,
  • Çırpılarak hazırlanan hamur işlerini tekniğine ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlayabilmesi,
  • Tekniğine ve ürünün özelliğine uygun krema, sos ve şurup hazırlayabilmesi,
  • Jöle, şekerleme ve çikolataları çeşitlerine ve özelliklerine uygun olarak ürünlerde en etkili ve verimli şekilde kullanabilmesi,
  • Tekniğine uygun olarak yaş pastalar hazırlayabilmesi,
  • Dekoratif tekniklerle pasta süsleyebilmesi,
  • Tekniğine uygun olarak pastalara çeşitli süslemeler yapabilmesi

amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Kazanımlar:

  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Kişisel hazırlığını yaparak çalışmaya hazır hale gelir.
  • Kişisel hazırlığını yaparak hazır hale gelir.
  • Yiyecek ve çalışma ortamı hijyenini sağlayabilir, ilkelere uyar, bu bilgileri günlük yaşamında ve iş ortamında kullanır.
  • Sanitasyon ve hijyen kurallarına uygun olarak bulaşıkları yıkayabilme ve çöpleri ortamdan uzaklaştırır.
  • Besin öğelerinin kaynaklarını seçerek yeterli ve dengeli şekilde menüde kullanır.
  • Besin öğelerini içeren besin kaynaklarını seçerek gruplandırabilme ve beslenme ilkelerine göre günlük menü listesi hazırlar.
  • Çırpılarak hazırlanan hamur işlerini tekniğine ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlar.
  • Tekniğine ve ürünün özelliğine uygun krema, sos ve şurup hazırlar.
  • Jöle, şekerleme ve çikolataları çeşitlerine ve özelliklerine uygun olarak ürünlerde en etkili ve verimli şekilde kullanır.
  • Tekniğine uygun olarak yaş pastalar hazırlar.
  • Uygun araç-gereçler ve dekoratif tekniklerle pasta süsler.
  • Pasta süslemede kullanılan araç-gereçleri tanır ve tekniğine uygun süsleme uygulamaları yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
  1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
  2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
  3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik kısım %40, uygulamalı kısım ise %60 olarak ile belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların  aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak.

2. 13 yaşını tamamlamış olmak.

3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.

Başarma ŞartlarıKursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Yaş Pasta Yapımı Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Yaş Pasta Yapımı Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Yaş Pasta Yapımı Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Yaş Pasta Yapımı Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,

3. Talim ve Terbiye Kurulu'nun 17.07.2017 tarih ve 104 sayılı kararı ile kabul edilen Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları,

4. 21.5.2010 tarihli ve 27587 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği,

5. 13.07.2013 tarihli ve 28706 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Meslekî Eğitimlerine Dair Yönetmelik,

6. 10.06.2003 tarihli ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 Nolu İş Kanunu,

7. 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,

8. 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu,

9. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,

10. 25.04.2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği

11. 31. 30.07.2008 tarihli ve 26952 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Katı Yağların Kontrolü Yönetmeliği,

12. 19. 06.06.2015 tarihli ve 29378 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Bitkisel Atı Yağların Kontrolü Yönetmeliği,

13. 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği, 14. 29.12.2011 tarihli ve 28157 (3. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği, 15. 29.12.2011 tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221858


Yeterlilik Adı
Yaş Pasta Yapımı Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:7512.35 Yaş Pasta Yapımcısı


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:7512.35 Yaş Pasta Yapımcısı


Kategori
Ana

Kredi Değeri
9

Programın Normal Süresi
214 Saat

Program Profili (Amaç)

Yaş Pasta Yapımı kurs programını bitiren bireylerin; mesleğin ait olduğu alandaki temel bilgi ve becerilere sahip olmaları ve mesleğin gerektirdiği özel yetenekleri kazanmaları amaçlanmaktadır.

Yaş Pasta Yapımı Kurs Programı’nı bitiren bireyin;

  • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel bilgiye sahip olması,
  • Sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel bakımını yaparak çalışmaya hazır hale gelmesi,
  • Kişisel hazırlığını yaparak hazır hale gelmesi,
  • Yiyecek ve çalışma ortamı hijyenini sağlayabilme, ilkelere uyma, bu bilgileri günlük yaşamında ve iş ortamında kullanabilmesi,
  • Sanitasyon ve hijyen kurallarına uygun olarak bulaşıkları yıkayabilme ve çöpleri ortamdan uzaklaştırabilmesi,
  • Karbonhidrat, protein ve yağ kaynakları ile faydalarını sıralayabilmesi,
  • Vitamin ve mineral çeşitleri ile içilecek suyun özelliklerini sıralayabilmesi,
  • Besin öğelerini içeren besin kaynaklarını seçerek gruplandırabilme ve beslenme ilkelerine göre günlük menü listesi hazırlayabilmesi,
  • Çırpılarak hazırlanan hamur işlerini tekniğine ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlayabilmesi,
  • Tekniğine ve ürünün özelliğine uygun krema, sos ve şurup hazırlayabilmesi,
  • Jöle, şekerleme ve çikolataları çeşitlerine ve özelliklerine uygun olarak ürünlerde en etkili ve verimli şekilde kullanabilmesi,
  • Tekniğine uygun olarak yaş pastalar hazırlayabilmesi,
  • Dekoratif tekniklerle pasta süsleyebilmesi,
  • Tekniğine uygun olarak pastalara çeşitli süslemeler yapabilmesi

amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Kazanımlar:

  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Kişisel hazırlığını yaparak çalışmaya hazır hale gelir.
  • Kişisel hazırlığını yaparak hazır hale gelir.
  • Yiyecek ve çalışma ortamı hijyenini sağlayabilir, ilkelere uyar, bu bilgileri günlük yaşamında ve iş ortamında kullanır.
  • Sanitasyon ve hijyen kurallarına uygun olarak bulaşıkları yıkayabilme ve çöpleri ortamdan uzaklaştırır.
  • Besin öğelerinin kaynaklarını seçerek yeterli ve dengeli şekilde menüde kullanır.
  • Besin öğelerini içeren besin kaynaklarını seçerek gruplandırabilme ve beslenme ilkelerine göre günlük menü listesi hazırlar.
  • Çırpılarak hazırlanan hamur işlerini tekniğine ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlar.
  • Tekniğine ve ürünün özelliğine uygun krema, sos ve şurup hazırlar.
  • Jöle, şekerleme ve çikolataları çeşitlerine ve özelliklerine uygun olarak ürünlerde en etkili ve verimli şekilde kullanır.
  • Tekniğine uygun olarak yaş pastalar hazırlar.
  • Uygun araç-gereçler ve dekoratif tekniklerle pasta süsler.
  • Pasta süslemede kullanılan araç-gereçleri tanır ve tekniğine uygun süsleme uygulamaları yapar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
  1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
  2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
  3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik kısım %40, uygulamalı kısım ise %60 olarak ile belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların  aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak.

2. 13 yaşını tamamlamış olmak.

3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.


Başarma Şartları
Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Yaş Pasta Yapımı Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Yaş Pasta Yapımı Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

“Yaş Pasta Yapımı Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Yaş Pasta Yapımı Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,

3. Talim ve Terbiye Kurulu'nun 17.07.2017 tarih ve 104 sayılı kararı ile kabul edilen Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları,

4. 21.5.2010 tarihli ve 27587 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği,

5. 13.07.2013 tarihli ve 28706 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Meslekî Eğitimlerine Dair Yönetmelik,

6. 10.06.2003 tarihli ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 Nolu İş Kanunu,

7. 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,

8. 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu,

9. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,

10. 25.04.2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği

11. 31. 30.07.2008 tarihli ve 26952 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Katı Yağların Kontrolü Yönetmeliği,

12. 19. 06.06.2015 tarihli ve 29378 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Bitkisel Atı Yağların Kontrolü Yönetmeliği,

13. 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği, 14. 29.12.2011 tarihli ve 28157 (3. Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği, 15. 29.12.2011 tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221858

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value9
Program Duration214 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221858


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
9

Program Duration
214 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address