Yeterlilik Kodu

TR0030219564

Yeterlilik Adı
Yaylı Çalgılar Lisans Diploması
Sorumlu KurumKafkas Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMerkez, Kafkas Ünv. Rektörlüğü, 36000 Kars Merkez/Kars
Sorumlu Kurum URLhttps://www.kafkas.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Müzik ve sahne sanatları
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Barok, Klasik, Romantik ve Çağdaş dönemler hakkında teorik ve pratik bilgi sahibi olurlar.
  • Kendi enstrümanlarına yönelik repertuar bilgisine sahip olurlar.
  • Farklı dönemlere ait eserleri stiline uygun olarak icra ederler.
  • Enstrümanları ile ilgili teknik bilgiye ve bu bilgiyi kullanabilme becerisine sahip olurlar.
  • Oda müziği ve orkestra enstrümancılığının temel repertuarını çalma becerisine sahip olurlar.
  • Enstrümanlarını (keman, viyola, viyolonsel, kontrabas),gerek solo olarak gerekse orkestralarda, oda müziği gruplarında çalabilme yetkinliğine sahip olurlar.
  • Kendi çalışmalarını sorgulayarak çözümleyici ve eleştirel bakış açısına sahip olurlar.
  • Alanları ile ilgili çalışmaları izleyici kitlesini dikkate alarak çeşitlendirebilirler.
  • Anadilinin yanı sıra en az bir yabancı dil kullanarak ulusal ve uluslararası konser, yayın ve çalışmaları takip ederler.
  • Yaşam boyu sanatsal gelişmeleri izler ve uygulamaya çalışırlar.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Değerlendirme 100 puan üzerinde olup en az 60 puan alan aday başarılı sayılır. Sonuçlar Başarılı/Başarısız şeklinde 1. Aşama sonunda açıklanır. Başarılı olan aday sınavın 2. Aşamasına girmeye hak kazanır.a) Tek ses, iki ses ve akor işitme: Piyano ile çalınacak sesleri “na” hecesiyle tekrarlayabilme (Toplam 40 Puan)Örnek: Artık ve eksik ses işitme, yanaşık ses akorların çoğaltılması vb., Kolay ölçekli dikteb) Ezgi algılama: Biri tonal, biri makamsal olmak üzere piyano ile çalınacak iki adet ezgiyi “na” hecesiyle tekrarlayabilme. (15+15=30 Puan)c) Ritim Algılama: Vurulacak iki ve dört ölçülük iki adet ritim kümesini vurarak tekrarlayabilme. (15+15=30 Puan) Değerlendirme 100 puan üzerinde olup en az 70 puan alan aday kesin kayıt yaptırmaya hak kazanır.a) Söyleme: Aday bu aşamada önce İstiklal Marşını, adayın ses genişliğine uygun verilecek bir ses üzerinden söz ve müziği ile seslendirir. İkinci olarak da kendi seçtiği (şarkı, türkü, şan parçası vb.) bir eseri seslendirmesi istenir.Uyarı! Aday seçeceği eserlerin niteliğine önem vermeli (Pop müzik veya türkü yerine okul şarkısı, marş, arya, piyes vb. gibi eserler seçmeli)• Değerlendirme İstiklal Marşı 25, diğer parça 25 olmak üzere toplam 50 puan üzerinden yapılır. Söyleme sınavı değerlendirilirken şu özellikler dikkate alınır;

  • Sesin tonu ve niteliği (10 puan)
  • Doğru seslendirme (Entonasyon, tartım vb.) (10 puan)
  • Etkili seslendirme (Yorum) (5 puan)
  • Çalma: Adaydan bu aşamada gireceği çalgısının repertuarına uygun kendi seçtiği bir etüdü ve bir eseri seslendirmesi istenir.
  • Değerlendirme etüt 25, eser 25 olmak üzere toplam 50 puan üzerinden yapılır.Çalma sınavı değerlendirilirken şu özellikler dikkate alınır;
  • Doğru ve temiz çalma: Etüt ve eseri doğru çalma, temiz ses elde etme, (10 puan)
  • Teknik düzey: Etüt ve eserin gerektirdiği teknik becerileri uygulayabilme, (5 puan)
  • Müziksel yorum: Etüt ve eseri ruhuna uygun ve etkili seslendirebilme, (5 puan)
  • Etüt ve eserin düzeyi: Etüt ve eserin teknik düzeyi ve zorluk derecesi (5 puan) Ayrıca sınav esnasında jüri üyeleri, gerekli gördüğü takdirde genel kültür, sanat ve adayın seçtiği alan hakkında sorular sorabilir ve adayın fiziksel yapısının çalgı aletine uygun olup olmadığına bakabilir.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Adayların Müdürlüğümüzün Eğitim Programlarına başvurabilmeleri için;

a)T.C. veya K.K.T.C. Vatandaşı olmak

b)Yurtiçi ve Yurtdışı Lise ve Dengi Ortaöğretim kurumları ile Devlet Konservatuarlarının lise devresi mezunu olmak.

c)Devlet Konservatuvarlarının lise devresi dışındaki tüm lise mezunu adayların 2018-TYT puanı en az 180 ve üzeri olması gerekmektedir. (Devlet konservatuarı/konservatuarların lise devresi mezunlarından 200 puan almaları koşulu aranmamaktadır).

d)Engelli Öğrenciler İçin Başvuru Puanı: (Bedensel, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile ‘yaygın gelişimsel bozukluklar’ (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asper sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanmayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar) durumlarını ‘‘engelli sağlık kurulu raporu’’ ile belgelemeleri kaydıyla ilgili yıldaki TYT puanı 100 ve üzerinde olanlar, özel yetenek sınavlarımıza kabul edilir. (Adaylardan istenen puanları, Ortaöğretim Başarı Puanı katılmamış ham puanlarıdır).

Adayların ön kayıt başvurularını şahsen veya Posta Yoluyla başvurmaları gerekmektedir. (Postadaki gecikmeler dikkate alınmayacaktır). Aday öğrenciler ön kayıt yaptırırken Müzik veya Geleneksel Türk Müziği Bölümlerinden sadece birine (1) başvuruda bulunabilirler. Müzik (Piyano- Gitar- Arp, Yaylı Çalgılar ile Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar) veya Geleneksel Türk Müziği Bölümü (Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Halk Oyunları) Anasanat Dalları içerisinde birden fazla başvuruda bulunabilirler. Adaylardan ön kayıt işlemi için ücret alınmaz.Kesin Kabul sınavlarının taban puanı yüz (100) tam puan üzerinden yetmiş (70) puan olup 70 ve üzeri puan alan adaylar kontenjan ve puan sırasına göre kayıt yaptırmaya hak kazanır. Kontenjan sayısının tamamlanmadığı hallerde 70 puan barajını aşan yedek adaylar sırası ile kayıt yaptırabilirler. 100 tam puan üzerinde 70 puanın altında not alan adaylar kontenjan açığı bulunsa dahi değerlendirilmeye alınmazlarAdayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSM), 2018 öğrenci seçme ve yerleştirme sistemi kılavuzunun, özel yetenek sınavı ile seçme yöntemi başlığı altında yer alan kural ve hesaplama şekilleri aynen uygulanacaktır.

Merkezi yerleştirme ile herhangi bir Yükseköğretim programına yerleştirilen veya diğer Üniversitelerin yaptığı özel yetenek sınavlarına katılan adaylar da bu sınava başvurabilirler.Eğitim programları için, programın özelliğine göre, Giriş Yetenek Sınavları Müdürlüğümüzce hazırlanıp, uygulanacak ve sınavın sonuçları toplanarak bir puan halinde ifade edilecektir. Bu puana bundan böyle Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) denecektir.Sınavın işleyişi esnasında ortaya çıkabilecek olağanüstü hallerde nihai karar sınav komisyonunca verilir.Konservatuarda okutulacak dersleri yapmasına ve eğitim öğretimine engel olabilecek konuşma engelli (pelteklik, kekemelik vs.) gibi engellerden biri veya birkaçı bulunanlar sınava başvuramazlar. Bu adaylar sınava başvurup sınavı kazansalar dahi sınavları iptal edilir.Ön Kayıt sırasında yanlış bilgi ve belge veren adayların (Kesin Kabul sınavlarını kazanmış olsalar dahi) kayıtları yapılmayacaktır. Kaydı yapılan adayların ise kayıtları silinecektir. Bu gibi durumlarda oluşan kontenjan açığı, yedek listeden tamamlanır.Özel Yetenek Sınavı Giriş Kartı üzerinde silinti, kazıntı veya değişiklik yapıldığı saptanan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

Başarma ŞartlarıDeğerlendirme 100 puan üzerinde olup en az 60 puan alan aday başarılı sayılır. Sonuçlar Başarılı/Başarısız şeklinde 1. Aşama sonunda açıklanır. Başarılı olan aday sınavın 2. Aşamasına girmeye hak kazanır.a) Tek ses, iki ses ve akor işitme: Piyano ile çalınacak sesleri “na” hecesiyle tekrarlayabilme (Toplam 40 Puan)Örnek: Artık ve eksik ses işitme, yanaşık ses akorların çoğaltılması vb., Kolay ölçekli dikteb) Ezgi algılama: Biri tonal, biri makamsal olmak üzere piyano ile çalınacak iki adet ezgiyi “na” hecesiyle tekrarlayabilme. (15+15=30 Puan)c) Ritim Algılama: Vurulacak iki ve dört ölçülük iki adet ritim kümesini vurarak tekrarlayabilme. (15+15=30 Puan) Değerlendirme 100 puan üzerinde olup en az 70 puan alan aday kesin kayıt yaptırmaya hak kazanır.a) Söyleme: Aday bu aşamada önce İstiklal Marşını, adayın ses genişliğine uygun verilecek bir ses üzerinden söz ve müziği ile seslendirir. İkinci olarak da kendi seçtiği (şarkı, türkü, şan parçası vb.) bir eseri seslendirmesi istenir.Uyarı! Aday seçeceği eserlerin niteliğine önem vermeli (Pop müzik veya türkü yerine okul şarkısı, marş, arya, piyes vb. gibi eserler seçmeli)• Değerlendirme İstiklal Marşı 25, diğer parça 25 olmak üzere toplam 50 puan üzerinden yapılır. Söyleme sınavı değerlendirilirken şu özellikler dikkate alınır; Sesin tonu ve niteliği (10 puan) Doğru seslendirme (Entonasyon, tartım vb.) (10 puan) Etkili seslendirme (Yorum) (5 puan) Çalma: Adaydan bu aşamada gireceği çalgısının repertuarına uygun kendi seçtiği bir etüdü ve bir eseri seslendirmesi istenir. Değerlendirme etüt 25, eser 25 olmak üzere toplam 50 puan üzerinden yapılır.Çalma sınavı değerlendirilirken şu özellikler dikkate alınır; Doğru ve temiz çalma: Etüt ve eseri doğru çalma, temiz ses elde etme, (10 puan) Teknik düzey: Etüt ve eserin gerektirdiği teknik becerileri uygulayabilme, (5 puan) Müziksel yorum: Etüt ve eseri ruhuna uygun ve etkili seslendirebilme, (5 puan) Etüt ve eserin düzeyi: Etüt ve eserin teknik düzeyi ve zorluk derecesi (5 puan) Ayrıca sınav esnasında jüri üyeleri, gerekli gördüğü takdirde genel kültür, sanat ve adayın seçtiği alan hakkında sorular sorabilir ve adayın fiziksel yapısının çalgı aletine uygun olup olmadığına bakabilir. Ayrıca sınav esnasında jüri üyeleri, gerekli gördüğü takdirde genel kültür, sanat ve adayın seçtiği alan hakkında sorular sorabilir ve adayın fiziksel yapısının çalgı aletine uygun olup olmadığına bakabilir.240 AKTS olması gerekir. Alttan dersi olmaması gerekiyor.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Müzik Bölümü Piyano-Gitar-Arp ASD mezunları, başta Devlet Senfoni Orkestrası ve Devlet Opera ve Balesi olmak üzere çeşitli kültür kurumlarında sanatçı olarak, TRT radyo ve televizyonlarında sanatçı, program yapımcısı olarak, üniversitelerde okutman, araştırma ve öğretim görevlisi olarak, formasyon belgesi almak koşulu ile özel ve resmi ilköğretim ve liselerde öğretmen olarak, Halk Eğitim Merkezlerinde eğitmen olarak istihdam edilmektedirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219564


Yeterlilik Adı
Yaylı Çalgılar Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kafkas Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Merkez, Kafkas Ünv. Rektörlüğü, 36000 Kars Merkez/Kars

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Barok, Klasik, Romantik ve Çağdaş dönemler hakkında teorik ve pratik bilgi sahibi olurlar.
  • Kendi enstrümanlarına yönelik repertuar bilgisine sahip olurlar.
  • Farklı dönemlere ait eserleri stiline uygun olarak icra ederler.
  • Enstrümanları ile ilgili teknik bilgiye ve bu bilgiyi kullanabilme becerisine sahip olurlar.
  • Oda müziği ve orkestra enstrümancılığının temel repertuarını çalma becerisine sahip olurlar.
  • Enstrümanlarını (keman, viyola, viyolonsel, kontrabas),gerek solo olarak gerekse orkestralarda, oda müziği gruplarında çalabilme yetkinliğine sahip olurlar.
  • Kendi çalışmalarını sorgulayarak çözümleyici ve eleştirel bakış açısına sahip olurlar.
  • Alanları ile ilgili çalışmaları izleyici kitlesini dikkate alarak çeşitlendirebilirler.
  • Anadilinin yanı sıra en az bir yabancı dil kullanarak ulusal ve uluslararası konser, yayın ve çalışmaları takip ederler.
  • Yaşam boyu sanatsal gelişmeleri izler ve uygulamaya çalışırlar.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Değerlendirme 100 puan üzerinde olup en az 60 puan alan aday başarılı sayılır. Sonuçlar Başarılı/Başarısız şeklinde 1. Aşama sonunda açıklanır. Başarılı olan aday sınavın 2. Aşamasına girmeye hak kazanır.a) Tek ses, iki ses ve akor işitme: Piyano ile çalınacak sesleri “na” hecesiyle tekrarlayabilme (Toplam 40 Puan)Örnek: Artık ve eksik ses işitme, yanaşık ses akorların çoğaltılması vb., Kolay ölçekli dikteb) Ezgi algılama: Biri tonal, biri makamsal olmak üzere piyano ile çalınacak iki adet ezgiyi “na” hecesiyle tekrarlayabilme. (15+15=30 Puan)c) Ritim Algılama: Vurulacak iki ve dört ölçülük iki adet ritim kümesini vurarak tekrarlayabilme. (15+15=30 Puan) Değerlendirme 100 puan üzerinde olup en az 70 puan alan aday kesin kayıt yaptırmaya hak kazanır.a) Söyleme: Aday bu aşamada önce İstiklal Marşını, adayın ses genişliğine uygun verilecek bir ses üzerinden söz ve müziği ile seslendirir. İkinci olarak da kendi seçtiği (şarkı, türkü, şan parçası vb.) bir eseri seslendirmesi istenir.Uyarı! Aday seçeceği eserlerin niteliğine önem vermeli (Pop müzik veya türkü yerine okul şarkısı, marş, arya, piyes vb. gibi eserler seçmeli)• Değerlendirme İstiklal Marşı 25, diğer parça 25 olmak üzere toplam 50 puan üzerinden yapılır. Söyleme sınavı değerlendirilirken şu özellikler dikkate alınır;

  • Sesin tonu ve niteliği (10 puan)
  • Doğru seslendirme (Entonasyon, tartım vb.) (10 puan)
  • Etkili seslendirme (Yorum) (5 puan)
  • Çalma: Adaydan bu aşamada gireceği çalgısının repertuarına uygun kendi seçtiği bir etüdü ve bir eseri seslendirmesi istenir.
  • Değerlendirme etüt 25, eser 25 olmak üzere toplam 50 puan üzerinden yapılır.Çalma sınavı değerlendirilirken şu özellikler dikkate alınır;
  • Doğru ve temiz çalma: Etüt ve eseri doğru çalma, temiz ses elde etme, (10 puan)
  • Teknik düzey: Etüt ve eserin gerektirdiği teknik becerileri uygulayabilme, (5 puan)
  • Müziksel yorum: Etüt ve eseri ruhuna uygun ve etkili seslendirebilme, (5 puan)
  • Etüt ve eserin düzeyi: Etüt ve eserin teknik düzeyi ve zorluk derecesi (5 puan) Ayrıca sınav esnasında jüri üyeleri, gerekli gördüğü takdirde genel kültür, sanat ve adayın seçtiği alan hakkında sorular sorabilir ve adayın fiziksel yapısının çalgı aletine uygun olup olmadığına bakabilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Adayların Müdürlüğümüzün Eğitim Programlarına başvurabilmeleri için;

a)T.C. veya K.K.T.C. Vatandaşı olmak

b)Yurtiçi ve Yurtdışı Lise ve Dengi Ortaöğretim kurumları ile Devlet Konservatuarlarının lise devresi mezunu olmak.

c)Devlet Konservatuvarlarının lise devresi dışındaki tüm lise mezunu adayların 2018-TYT puanı en az 180 ve üzeri olması gerekmektedir. (Devlet konservatuarı/konservatuarların lise devresi mezunlarından 200 puan almaları koşulu aranmamaktadır).

d)Engelli Öğrenciler İçin Başvuru Puanı: (Bedensel, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile ‘yaygın gelişimsel bozukluklar’ (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asper sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanmayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar) durumlarını ‘‘engelli sağlık kurulu raporu’’ ile belgelemeleri kaydıyla ilgili yıldaki TYT puanı 100 ve üzerinde olanlar, özel yetenek sınavlarımıza kabul edilir. (Adaylardan istenen puanları, Ortaöğretim Başarı Puanı katılmamış ham puanlarıdır).

Adayların ön kayıt başvurularını şahsen veya Posta Yoluyla başvurmaları gerekmektedir. (Postadaki gecikmeler dikkate alınmayacaktır). Aday öğrenciler ön kayıt yaptırırken Müzik veya Geleneksel Türk Müziği Bölümlerinden sadece birine (1) başvuruda bulunabilirler. Müzik (Piyano- Gitar- Arp, Yaylı Çalgılar ile Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar) veya Geleneksel Türk Müziği Bölümü (Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Halk Oyunları) Anasanat Dalları içerisinde birden fazla başvuruda bulunabilirler. Adaylardan ön kayıt işlemi için ücret alınmaz.Kesin Kabul sınavlarının taban puanı yüz (100) tam puan üzerinden yetmiş (70) puan olup 70 ve üzeri puan alan adaylar kontenjan ve puan sırasına göre kayıt yaptırmaya hak kazanır. Kontenjan sayısının tamamlanmadığı hallerde 70 puan barajını aşan yedek adaylar sırası ile kayıt yaptırabilirler. 100 tam puan üzerinde 70 puanın altında not alan adaylar kontenjan açığı bulunsa dahi değerlendirilmeye alınmazlarAdayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSM), 2018 öğrenci seçme ve yerleştirme sistemi kılavuzunun, özel yetenek sınavı ile seçme yöntemi başlığı altında yer alan kural ve hesaplama şekilleri aynen uygulanacaktır.

Merkezi yerleştirme ile herhangi bir Yükseköğretim programına yerleştirilen veya diğer Üniversitelerin yaptığı özel yetenek sınavlarına katılan adaylar da bu sınava başvurabilirler.Eğitim programları için, programın özelliğine göre, Giriş Yetenek Sınavları Müdürlüğümüzce hazırlanıp, uygulanacak ve sınavın sonuçları toplanarak bir puan halinde ifade edilecektir. Bu puana bundan böyle Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) denecektir.Sınavın işleyişi esnasında ortaya çıkabilecek olağanüstü hallerde nihai karar sınav komisyonunca verilir.Konservatuarda okutulacak dersleri yapmasına ve eğitim öğretimine engel olabilecek konuşma engelli (pelteklik, kekemelik vs.) gibi engellerden biri veya birkaçı bulunanlar sınava başvuramazlar. Bu adaylar sınava başvurup sınavı kazansalar dahi sınavları iptal edilir.Ön Kayıt sırasında yanlış bilgi ve belge veren adayların (Kesin Kabul sınavlarını kazanmış olsalar dahi) kayıtları yapılmayacaktır. Kaydı yapılan adayların ise kayıtları silinecektir. Bu gibi durumlarda oluşan kontenjan açığı, yedek listeden tamamlanır.Özel Yetenek Sınavı Giriş Kartı üzerinde silinti, kazıntı veya değişiklik yapıldığı saptanan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.


Başarma Şartları
Değerlendirme 100 puan üzerinde olup en az 60 puan alan aday başarılı sayılır. Sonuçlar Başarılı/Başarısız şeklinde 1. Aşama sonunda açıklanır. Başarılı olan aday sınavın 2. Aşamasına girmeye hak kazanır.a) Tek ses, iki ses ve akor işitme: Piyano ile çalınacak sesleri “na” hecesiyle tekrarlayabilme (Toplam 40 Puan)Örnek: Artık ve eksik ses işitme, yanaşık ses akorların çoğaltılması vb., Kolay ölçekli dikteb) Ezgi algılama: Biri tonal, biri makamsal olmak üzere piyano ile çalınacak iki adet ezgiyi “na” hecesiyle tekrarlayabilme. (15+15=30 Puan)c) Ritim Algılama: Vurulacak iki ve dört ölçülük iki adet ritim kümesini vurarak tekrarlayabilme. (15+15=30 Puan) Değerlendirme 100 puan üzerinde olup en az 70 puan alan aday kesin kayıt yaptırmaya hak kazanır.a) Söyleme: Aday bu aşamada önce İstiklal Marşını, adayın ses genişliğine uygun verilecek bir ses üzerinden söz ve müziği ile seslendirir. İkinci olarak da kendi seçtiği (şarkı, türkü, şan parçası vb.) bir eseri seslendirmesi istenir.Uyarı! Aday seçeceği eserlerin niteliğine önem vermeli (Pop müzik veya türkü yerine okul şarkısı, marş, arya, piyes vb. gibi eserler seçmeli)• Değerlendirme İstiklal Marşı 25, diğer parça 25 olmak üzere toplam 50 puan üzerinden yapılır. Söyleme sınavı değerlendirilirken şu özellikler dikkate alınır; Sesin tonu ve niteliği (10 puan) Doğru seslendirme (Entonasyon, tartım vb.) (10 puan) Etkili seslendirme (Yorum) (5 puan) Çalma: Adaydan bu aşamada gireceği çalgısının repertuarına uygun kendi seçtiği bir etüdü ve bir eseri seslendirmesi istenir. Değerlendirme etüt 25, eser 25 olmak üzere toplam 50 puan üzerinden yapılır.Çalma sınavı değerlendirilirken şu özellikler dikkate alınır; Doğru ve temiz çalma: Etüt ve eseri doğru çalma, temiz ses elde etme, (10 puan) Teknik düzey: Etüt ve eserin gerektirdiği teknik becerileri uygulayabilme, (5 puan) Müziksel yorum: Etüt ve eseri ruhuna uygun ve etkili seslendirebilme, (5 puan) Etüt ve eserin düzeyi: Etüt ve eserin teknik düzeyi ve zorluk derecesi (5 puan) Ayrıca sınav esnasında jüri üyeleri, gerekli gördüğü takdirde genel kültür, sanat ve adayın seçtiği alan hakkında sorular sorabilir ve adayın fiziksel yapısının çalgı aletine uygun olup olmadığına bakabilir. Ayrıca sınav esnasında jüri üyeleri, gerekli gördüğü takdirde genel kültür, sanat ve adayın seçtiği alan hakkında sorular sorabilir ve adayın fiziksel yapısının çalgı aletine uygun olup olmadığına bakabilir.240 AKTS olması gerekir. Alttan dersi olmaması gerekiyor.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Müzik Bölümü Piyano-Gitar-Arp ASD mezunları, başta Devlet Senfoni Orkestrası ve Devlet Opera ve Balesi olmak üzere çeşitli kültür kurumlarında sanatçı olarak, TRT radyo ve televizyonlarında sanatçı, program yapımcısı olarak, üniversitelerde okutman, araştırma ve öğretim görevlisi olarak, formasyon belgesi almak koşulu ile özel ve resmi ilköğretim ve liselerde öğretmen olarak, Halk Eğitim Merkezlerinde eğitmen olarak istihdam edilmektedirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219564

Qualification Title
Yaylı Çalgılar Undergraduates Degree
Awarding BodyKafkas University
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMusic and performing arts
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219564


Qualification Title
Yaylı Çalgılar Undergraduates Degree

Awarding Body
Kafkas University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address