Yeterlilik Kodu | TR0020220690 | |
Yeterlilik Adı | Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:1412 ISCO 08:2359 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | 4 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Ulusal ve uluslararsı standartlar doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak aşçılık, servis ve pasta ve tatlı yapımı ile ilgili beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları | Örgün Öğretim | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Bu yeterliliğe sahip kişi; Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanır.
| |
Anahtar Yetkinlikler |
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek. | |
Başarma Şartları | Dört yıllık eğitim veren Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi programını başarı ile tamamlamış olmak. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Porgramı bitirenler iki yıllık meslek yüksek okullarının Aşçılık, Gıda Teknolojisi, İkram Hizmetleri, Kültürel Miras ve Turizm, Otobüs Kaptanlığı, Pastacılık ve Ekmekçilik, Sağlık Turizmi İşletmeciliği, Turist Rehberliği, Turizm Animasyonu, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat Hizmetleri, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi, Et ve Ürünleri Teknolojisi, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi, Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Süt ve Ürünleri Teknolojisi, Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi, Yağ Endüstrisi, Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi, Et ve Ürünleri Teknolojisi veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Rekreasyon Yönetimi ile ilgili bölümlerinde devam edebilir, otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları yapılan yerlerde çalışabilirler. | |
Yasal Dayanağı | 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği
| |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020220690
ISCO 08:1412
ISCO 08:2359
ISCO 08:1412
ISCO 08:2359
Ulusal ve uluslararsı standartlar doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak aşçılık, servis ve pasta ve tatlı yapımı ile ilgili beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Örgün Öğretim
Bu yeterliliğe sahip kişi;
Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanır.
- Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapar.
- Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapar.
- Mesleki yabancı dili kullanır.
- Sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kuru baklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi yapar.
- Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapar.
- Sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar, hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata ve fondü yapar.
- Ana dilde iletişim.
- Yabancı dillerde iletişim.
- Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler.
- Dijital yetkinlik.
- Öğrenmeyi öğrenme.
- Sosyal ve Vatandaşlık yetkinliği.
- İnisiyatif Alma ve Girişimcilik yetkinliği.
- Öğretim programı, ölçme sürecinde kullanılabilecek ölçme araç ve yöntemleri açısından uygulayıcılara kesin sınırlar çizmez, sadece yol gösterir.
- Ancak tercih edilen ölçme ve değerlendirme araç ve yönteminde, gereken teknik ve akademik standartlara uyulmalıdır.
- Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme değerlendirme yöntemleri kullanılır.
Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek.
Porgramı bitirenler iki yıllık meslek yüksek okullarının Aşçılık, Gıda Teknolojisi, İkram Hizmetleri, Kültürel Miras ve Turizm, Otobüs Kaptanlığı, Pastacılık ve Ekmekçilik, Sağlık Turizmi İşletmeciliği, Turist Rehberliği, Turizm Animasyonu, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat Hizmetleri, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi, Et ve Ürünleri Teknolojisi, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi, Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Süt ve Ürünleri Teknolojisi, Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi, Yağ Endüstrisi, Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi, Et ve Ürünleri Teknolojisi veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Rekreasyon Yönetimi ile ilgili bölümlerinde devam edebilir, otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları yapılan yerlerde çalışabilirler.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu,
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu
M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği
Süresiz geçerlidir.
Qualification Code | TR0020220690 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | 4 Yıl | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |