Yeterlilik Kodu

TR0020220690

Yeterlilik Adı
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması
Sorumlu KurumMesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMilli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://mtegm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:1412 

ISCO 08:2359

KategoriAna
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ulusal ve uluslararsı standartlar doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak aşçılık, servis ve pasta ve tatlı yapımı ile ilgili beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Örgün Öğretim

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanır.

  • Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapar.
  • Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapar.
  • Mesleki yabancı dili kullanır.
  • Sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kuru baklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi yapar.
  • Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapar.
  • Sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar, hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata ve fondü yapar.
Anahtar Yetkinlikler
  • Ana dilde iletişim.
  • Yabancı dillerde iletişim.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler.
  • Dijital yetkinlik.
  • Öğrenmeyi öğrenme.
  • Sosyal ve Vatandaşlık yetkinliği.
  • İnisiyatif Alma ve Girişimcilik yetkinliği.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğretim programı, ölçme sürecinde kullanılabilecek ölçme araç ve yöntemleri açısından uygulayıcılara kesin sınırlar çizmez, sadece yol gösterir.
  • Ancak tercih edilen ölçme ve değerlendirme araç ve yönteminde, gereken teknik ve akademik standartlara uyulmalıdır.
  • Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme değerlendirme yöntemleri kullanılır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek. 

Başarma ŞartlarıDört yıllık eğitim veren Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi programını başarı ile tamamlamış olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Porgramı bitirenler  iki yıllık meslek yüksek okullarının Aşçılık, Gıda Teknolojisi,  İkram Hizmetleri, Kültürel Miras ve Turizm,  Otobüs Kaptanlığı, Pastacılık ve Ekmekçilik,  Sağlık Turizmi İşletmeciliği,  Turist Rehberliği, Turizm Animasyonu, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat Hizmetleri, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi, Et ve Ürünleri Teknolojisi, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi, Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Süt ve Ürünleri Teknolojisi, Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi, Yağ Endüstrisi, Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi, Et ve Ürünleri Teknolojisi veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları  Rekreasyon Yönetimi ile ilgili bölümlerinde devam edebilir, otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları yapılan yerlerde çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu,

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği

 

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresiz geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020220690


Yeterlilik Adı
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Yiyecek İçecek Hizmetleri Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması

Sorumlu Kurum
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:1412 

ISCO 08:2359


AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:1412 

ISCO 08:2359


Kategori
Ana

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ulusal ve uluslararsı standartlar doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak aşçılık, servis ve pasta ve tatlı yapımı ile ilgili beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Örgün Öğretim


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanır.

  • Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapar.
  • Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapar.
  • Mesleki yabancı dili kullanır.
  • Sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kuru baklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi yapar.
  • Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapar.
  • Sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar, hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata ve fondü yapar.

Anahtar Yetkinlikler
  • Ana dilde iletişim.
  • Yabancı dillerde iletişim.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler.
  • Dijital yetkinlik.
  • Öğrenmeyi öğrenme.
  • Sosyal ve Vatandaşlık yetkinliği.
  • İnisiyatif Alma ve Girişimcilik yetkinliği.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Öğretim programı, ölçme sürecinde kullanılabilecek ölçme araç ve yöntemleri açısından uygulayıcılara kesin sınırlar çizmez, sadece yol gösterir.
  • Ancak tercih edilen ölçme ve değerlendirme araç ve yönteminde, gereken teknik ve akademik standartlara uyulmalıdır.
  • Mesleğin kazanımlarına göre uygun olan ölçme değerlendirme yöntemleri kullanılır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Ortaokulu bitirmiş olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamış olmak.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında başarılı olmak veya merkezi yerleştirme sistemi ile yerleşmek. 


Başarma Şartları
Dört yıllık eğitim veren Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi programını başarı ile tamamlamış olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Porgramı bitirenler  iki yıllık meslek yüksek okullarının Aşçılık, Gıda Teknolojisi,  İkram Hizmetleri, Kültürel Miras ve Turizm,  Otobüs Kaptanlığı, Pastacılık ve Ekmekçilik,  Sağlık Turizmi İşletmeciliği,  Turist Rehberliği, Turizm Animasyonu, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Seyahat Hizmetleri, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi, Et ve Ürünleri Teknolojisi, Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi, Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi, Süt ve Ürünleri Teknolojisi, Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi, Yağ Endüstrisi, Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi, Et ve Ürünleri Teknolojisi veya dört yıllık eğitim veren fakültelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları  Rekreasyon Yönetimi ile ilgili bölümlerinde devam edebilir, otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları yapılan yerlerde çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu,

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

M.E.B. Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği

 


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresiz geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020220690

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level4
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 4
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020220690


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address